fallback

Очаква се засилване на интереса към ипотечните деривати в Германия

Липсата на банково финансиране принуди инвеститорите да търсят алтернативи

12:06 | 11.03.13 г.

Липсата на банково финансиране би могло да предизвика засилване на интереса към ценните книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, в Германия, посочват експерти, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Резкият спад на общото предлагане на кредити насочи строителите и фондовите мениджъри към алтернативни кредитори, включително животозастрахователни компании и по-малки банки, които играят все по-сериозна роля на местно ниво.

В същото време обаче, въпреки че в краткосрочен план големите банки все още са резервирани по отношение на отпускането на финансиране в какъвто и да било мащаб, има положителни сигнали от пазара.

"Дори и банките трябва да се разрастват. Финансирането в Германия като цяло е сравнително добро. Ситуацията е доста агресивна и конкурентна, но има пари за сделки", посочва Скуиър Сандърс от Kai Mertens.

Според Маркус Силебак от Patrizia Immobilien има признаци за възможно завръщане към ценните книжа, обезпечени с ипотеки на бизнес имоти, като начин за привличане на инвестиции отвън.

"Като цяло международните инвеститори са по-добре запознати с този тип ценни книжа, отколкото в Германия, и те са по-склонни да ги използват като инструмент за финансиране", отбелязва той.

Недостигът на финансиране за строителния сектор от своя страна води до ограничено предлагане на нови продукти, посочват специалистите. Така фондовете и строителите страдат от липса на възможности за инвестиции.

Това е особено в сила за офис сегмента на пазара. "На практика не се строи нищо. Няма нови сгради, а наемите постоянно вървят нагоре. Има търсене на офис площи, но няма почти никакво предлагане", посочва Алекзандър фон Крам, главен финансов директор на тръста за инвестиции в имоти Prime Office в Мюнхен.

Според Филип ла Пиер от Union Investment Real Estate обаче, въпреки проблемите ситуацията предлага и възможности за инвеститорите, които успеят да си осигурят финансиране, стига строителите да им предоставят висококачествени нови сгради. Експертът смята, че за да привлече наематели, една сграда трябва да е с топ локация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:56 | 01.09.22 г.
fallback