fallback

Разводът - основна мярка за преодоляване на рестрикциите на имотния пазар в Китай

Много двойки се разделят на хартия, за да избегнат по-високите данъци или да придобият собствено жилище при по-поносими условия

12:17 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Когато правителството на Китай обяви новите мерки за „охлаждане“ на пазара на имоти, собствениците на жилища буквално бомбардираха социалните мрежи с оплаквания. Много собственици дори образуваха дълги опашки пред агенциите за имоти, за да обявят жилища за продажба преди влизането в сила на новите ограничения, съобщава New York Times.

Други семейни двойки стигат и по-далеч – подават молби за развод, за да избегнат новите данъци върху печалбите от продажбата на имот. Скокът на подадените молби за развод е поредното доказателство колко чувствителен е въпросът с недвижимите имоти в страната, отбелязва изданието.

Двойките, които прибягват до фиктивен развод, обикновено притежават повече от едно жилище. Когато се разделят на хартия, всеки един от двамата твърди, че притежава свое собствено жилище и така семействата избягват плащането на извънредните данъци за втори имот.

Обикновено след като продадат вторите жилища, които са им излишни, „разведените“ отново се женят.

Много брачни двойки прибягват до раздяла на хартия и за да могат да избегнат рестрикциите за покупка на второ жилище, както и по-високата първоначална вноска за основно жилище.

Притесненията, че цените на жилищата са излезли от контрол и заплашват националната стабилност накараха правителството да приеме още мерки, с които да охлади търсенето и да изкорени спекулациите на пазара. Едва бяха обявени новите мерки и купувачи, продавачи, строителни предприемачи и дори местните власти, които са силно зависими от продажбите на земя, се опитват да намерят начини да заобиколят ограниченията.

Жилищният пазар в Китай е един от основните икономически двигатели и подемът на цените от последните месеци отново разпали страховете за неравенство и опасността от жилищен балон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 13.09.22 г.
fallback