fallback

JPMorgan: Китайският жилищен пазар не е заплашен от колапс като този в САЩ

Търсенето на жилища остава силно, а задлъжнялостта в сектора остава умерена, коментира анализатор

16:30 | 07.03.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Шанхай. Снимка: Ройтерс

Секторът на недвижимите имоти в Китай не е заплашен от колапс подобен на този в САЩ след спукването на ипотечния балон през 2007 г. - 2008 г., коментира Фан Фан, изпълнителен директор на подразделението на  JPMorgan в страната, цитиран от CNBC.

Икономистът се позовава на силното търсене и ниската задлъжнялост в сектора.

„През последните няколко дни пазарът реагира отрицателно на предприетите от правителството мерки за ограничаване на цените. Инвеститорите обаче все още вярват, че търсенето на жилища е стабилно особено в големите градове, което предполага, че ефектът вероятно ще се окаже временен“, коментира той.

В петък китайското правителство обяви мерки за ограничаване на спекулативното търсене и стабилизиране на цените в сектора. Пекин призова за стриктното прилагане на 20% данък върху продажбите на жилища и затегна изискванията за предоставяне на ипотеки при закупуване на второ жилище.

Обявените мерки предизвикаха паника и спекулации за появата на кредитен балон на пазара не недвижимости в Китай и доведоха до рязък спад на акциите на компаниите в сектора.

Въпреки това Фан отхвърли риска от пазарен колапс като наблюдавания в САШ през 2008 г. поради 2 причини. Първо търсенето на жилища остава силно сред различните социални групи в страната и второ достъпът до банкови заеми е ограничен.

„Хората искат да живеят в по-големи жилища, тъй като доходите им се повишават. Ние все още сме свидетели на силно търсене, както сред потребителите с най-високи доходи, така и сред тези със средни и ниски доходи... Като цяло правителството е загрижено за продължаващото нарастване на цените на недвижимите имоти, въпреки че тази тенденция е по-скоро следствие на силното търсене, отколкото на кредитирането от страна на банките“, изтъква Фан.

„Задлъжнялостта в сектора е умерена, тъй като няма как да изтеглите много голям кредит за покупка на жилище. Затова ситуацията е много различна от тази в САЩ преди няколко години“, допълва той.

Цените на недвижимите имоти в  китайските градове са нараснали 10 пъти през изминалите години и това накара администрацията да се намеси, за да ограничи кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
fallback