fallback

Ще се отразили понижението на рейтинга на Великобритания на имотния сектор?

Не се очаква пробив на "капиталовата стена" за имотите на Острова, според анализатори

17:18 | 06.03.13 г. 1

Понижението на рейтинга на Великобритания от страна на рейтинговата агенция Moody's миналия месец едва ли ще пробие "капиталовата стена" за имотите на Острова, твърди Греъм Барнс, старши директор на отдела за корпоративно финансиране на CBRE в Лондон, цитиран от онлайн изданието Property EU.

"Не мисля, че ефектът ще е драматичен поради наличната капиталова стена", отбелязва експертът. "Слуховете за евентуално понижение на рейтинга циркулираха от известно време, макар че това се случи по-рано от очакваното. Цикълът на сделките е твърде дълъг, за да може да бъде определен точният ефект, но ако погледнем Франция, тя продължава да привлича инвеститори и след като рейтингът й беше понижен", допълва той.

Moody's понижи кредитния рейтинг на Великобритания от ААА до Аа1 през февруари. Като причина бяха посочени очакванията за слаб икономически растеж през идните няколко години поради по-бавния ръст на глобалната икономика и влиянието върху британската икономика от страна на продължаващия процес на намаляване на задлъжнялостта в местния държавен и частен сектор.

Един инвеститор, който изглежда не е обезсърчен от понижението на рейтинга на Великобритания, е глобалната компания за управление на активи Aviva Investors, която подобри средносрочните си прогнози за Острова миналата седмица.

В момента компанията прогнозира средна годишна възвръщаемост от имоти в размер на 8% между 2013 и 2017 г. в сравнение с предишната си прогноза за идните пет години от 6%, направена през 2012 г. Според експертите от компанията имотите продължават да са добра инвестиция в сравнение с други класове активи.

Анализаторите очакват първокласните активи да се представят добре на повечето места, като инвеститорите вероятно ще се насочват все повече към сектори с висока доходност, а фокусът ще се измества от първокласните активи в Лондон към второстепенните и регионални пазари. В резултат на това се очаква промишлените имоти и офисите извън центъра на Лондон ще отчитат по-добри резултати.

Въпреки това понижението на рейтинга би могло да увеличи държавните разходи за кредитиране, което на свой ред би могло да се прехвърли и върху банките и да повлияе на пазара, твърдят някои анализатори.

За момента пазарът ще трябва да изчака, за да разбере дали това ще се случи, тъй като все пак пониженията на рейтингите могат да имат изненадващи последици: например откакто САЩ загуби рейтинга си от ААА, разходите за кредитиране там всъщност паднаха с 50 базисни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 13.09.22 г.
fallback