fallback

Пазарът на хотели на Острова е бил най-активен през миналата година

Потвърждава се тенденцията за свиване на инвестициите в хотели в Европа като цяло

10:51 | 06.03.13 г.

Пазарът на хотели във Великобритания е бил най-активен през 2012 г., като на него са сключени сделки за 1,4 млрд. евро, или 38% от общия обем за Европа, посочва се в анализ на компанията HVS, цитиран от онлайн изданието Property Magazine.

За Европа като цяло обемът на сделките през миналата година е бил 5,6 млрд. евро, или с 21% под отчетените през 2011 г. Сключени са общо 101 сделки с хотели на стойност над 7,5 млн. евро за имот.

Въпреки че общият обем на трансацкиите е над този от 2009 г., когато той достигна най-ниското си равнище от 2 млрд. евро, той продължава да е под средния за изминалите 10 г., възлизащ на 9,5 млрд. евро.

"Богатите физически лица са засили активността си на пазара, като на тях се падат 24% от общия обем на сделките през 2012 г. В същото време активността на компаниите за частен капитал намалява до 7% през 2012 г. спрямо 17% през 2008 г., което е пряко отражение на липсата на финансиране", посочва авторът на доклада Луис Грило.

По отношение на сделките с единични активи през миналата година пазарът на инвестиции в хотели е бил доминиран от оператори, богати физически лица и инвеститори в имоти, на които се падат 69% от общия обем.

Други активни пазари са Франция и Германия, като на Германия се падат 9% от сделките с единични активи в стойностно изражение.

При инвестициите в портфейли картината е сходна, като отново богатите физически лица, инвеститорите в имоти и операторите заемат 65% от общите обеми, възлизащи на над 2,2 млрд. евро, или с 31% под нивата, отчетени през 2011 г.

Германия е била особено активен пазар по отношение на портфейлите.

Основните продавачи през 2012 г. са били инвеститорите в недвижими имоти, операторите на хотели и богатите физически лица, на които се падат общо 62% от сделките в стойностно изражение.

Според експертите през тази година интересът на купувачите ще продължи да е съсредоточен върху водещите северни и западни европейски пазари, особено Великобритания, Германия и Франция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:01 | 08.09.22 г.
fallback