fallback

Лондон и Ню Йорк продължават да изкушават богаташите

Броят на хората със състояние над 30 млн. долара ще се увеличи с 50% през следващото десетилетие

11:12 | 06.03.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лондон и Ню Йорк ще останат топ дестинациите за богатия елит на планетата, а хората притежаващи над 30 млн. долара ще се увеличат с 50% през следващото десетилетие, разкриват данни на Knight Frank LLP, цитирани от Financial Times.

Двата града ще останат най-предпочитаните дестинации за богатите до 2023 г., въпреки че по-бързо ще се акумулира богатство в Азия и Латинска Америка, разкрива изследване на базираната в Лондон организация.

През 2012 г. съвкупното състояние на 100-те топ световни милиардера е нараснало с 241 млрд. долара до 1,9 трлн. долара въпреки кризата в еврозоната и анемичното възстановяване в САЩ, разкриват данни на Bloomberg Billionaires Index.

Карлос Слим, телекомуникационният магнат, който контролира мексиканската America Movil SAB, е най-богатият човек на света с нетно състояние от 71 млрд. долара, следван от основателя на Microsoft Corp. Бил Гейтс и основателя на търговската верига Inditex SA. Амансио Ортега.

„Акумулирането на богатство не страда от забавянето на глобалната икономика, нито пък търсенето на първокласни имоти е намаляло, тъй като апетитът за инвестиционни убежища остава все така силен“, казва Лиъм Бейли, глобален директор за пазарите на недвижимости на Knight Frank. „Тази тенденция вероятно ще се запази в краткосрочен и средносрочен план“.

Броят на богатите, към които се причисляват всички, притежаващи над 30 млн. долара, е нараснал с 5% или 8700 през 2012 г. и се очаква да се увеличи с още 95 хил. или 50% през следващите 10 години, разкрива изследването.

Монако е най-скъпата дестинация, в която може да си купите жилище. Цените на луксозните имоти в града достигат между 57,5 хил. долара и 64 хил. долара на квадратен метър.

Джакарта и Бали пък отчитат най-високия ръст на цените на недвижимите имоти през 2012 г. - 38% и 20% съответно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:25 | 05.09.22 г.
fallback