fallback

Апетитът за риск на инвеститорите в имоти в Европа се събужда

Все повече играчи на пазара се насочват към качествените второкласни имоти заради ниската доходност и ограниченото предлагане на първокласни недвижимости

10:09 | 06.03.13 г.

Апетитът за риск на инвеститорите в имоти в Европа се възражда, след като се поуспокоиха опасенията за икономическата ситуация в еврозоната, а предлагането на първокласни имоти стана силно ограничено, посочват от консултантската компания CBRE, цитирани от Ройтерс.

Според резултатите от проучване сред 362 инвеститора, осъществено от консултантската компания, все повече играчи на пазара се насочват към добрите второстепенни имоти, които имат нужда от обновяване. Над 40% от анкетираните са съобщили, че проявяват интерес към първокласни и качествени второкласни имоти, докато през миналта година подобен отговор са дали 35 на сто от запитаните.

Близо 60 на сто от анкетираните инвеститори също така очакват да засилят вложенията си на пазара на имоти през тази година в сравнение с предходната. През миналата година с такива очаквания са били 45 на сто от запитаните.

Около 71 процента пък заявяват, че очакват да направят повече покупки, отколкото продажби, в сравнение до 61% през 2012 г.

„Интересът към възможностите за инвестиции в по-рисковия сектор се засилва“, коментира Питър Дамесик от компанията. Той прогнозира, че през следващите 12 месеца може да се види обрат на силната поляризация, която характеризираше пазара на имоти през последните 2 години.

Заради кризата и рецесията в еврозоната инвеститорите отбягваха по-рисковите имоти, като например офисите с финансово нестабилни наематели. Вместо това сериозен поок от капиталовложения се изля на основните пазари, като Лондон и Париж.

В следствие на засиления интерес доходността от първокласните имоти достигна рекордно ниски нива на фона на реалната заплаха от разпад на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:41 | 07.09.22 г.
fallback