fallback

Качествените молове на Острова носят годишна доходност от 6-8%

Двете скорости на развитие на британския пазар на имоти изненадаха някои анализатори

13:30 | 05.03.13 г.

Най-висококачествените търговски центрове и най-силните търговски вериги създават възможност за годишна възвръщаемост от 6-8% въпреки нарастващия брой на фалитите във Великобритания и свиването на банковото кредитиране за сектора на имотите, посочва се в доклад на Standard Life Investments, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

Двете скорости на развитие на британския пазар на имоти, които изненадаха някои анализатори, предоставят привлекателни възможности за по-дългосрочните инвеститори, стига икономиката в крайна сметка да се засили.

Стойността на най-качествените британски молове е нараснала с 22% през последните три години, а тази на по-нискокачествените центрове е намаляла с около 10%. Подобна тенденция се наблюдава и в САЩ, където възвръщаемостта от водещите регионални молове е била 15% през 2012 г., а при най-добрите от тях тя достига 30%.

Най-добрите търговски центрове във Великобритания отчитат силни резултати на фона на най-високото равнище на фалитите сред търговските обекти от 2008 г., които засегнаха 4 хил. магазина и над 48 хил. служители.

Очакванията за 2013 г. не са по-оптимистични. Делът на неусвоените площи обаче е нараснал едва с 1% при големите регионални центрове в сравнение с 3,5% при тези в по-малките градове. Докато на скъпите търговски улици този дял е средно 15%, при по-големите регионални търговски центрове той е 8%.

Рисковете за институционалните инвеститори са свързани основно с факта, че през следващите 6-7 години банките ще намалят експозициите си към сектора на имотите с до 50%, отбелязват от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 04.09.22 г.
fallback