fallback

Наблюдава се отлив на купувачи от ултралуксозния сегмент на имотния пазар в Лондон

Заради по-високия гербов налог върху сделките с жилища на стойност над 2 млн. паунда клиентите се насочват към луксозните имоти до тази цена

10:28 | 05.03.13 г.

По-високият гербов налог, наложен върху сделките с луксозни имоти в Лондон през миналата година, е довел до 15% спад на продажбите, според данни на консултантската компания Knight Frank, цитирани от онлайн изданието World Property Channel.

Данъкът обаче не е повлиял върху ръста на цените на жилищата в идеалния център на британската столица, които миналата година са се повишили с 8,4%. В момента цените са с 55% над нивата им от март 2009 г., когато бе отчетено най-ниското равнище на пазара.

Правителството въведе 7-процентния налог върху сделки с имоти с цени над 2 млн. паунда през март миналата година с надеждата да реализира приходи от рекордния интерес към ултралуксозните жилища в Лондон. В рамките на следващите няколко месеца продажбите намаляха с 25-35%, отбелязват от Knight Frank.

След това обаче броят на продажбите отново се повиши до голяма степен благодарение на международните купувачи. Пазарът бе подпомогнат и от по-ниския курс на лирата, посочват консултантите. През януари на сайта на агенцията е отчетен 16% месечен ръст на търсенията на имоти в идеалния център на Лондон от купувачи в еврозоната.

Експертите твърдят, че дългосрочният ефект от повишението на налога се очаква да доведе до понижение на продажбите на имоти на стойност над 2 млн. паунда с около 10% под нивата, които щяха да бъдат отчетени, ако не беше въведен по-високият данък.

В същото време от март 2012 г. насам продажбите на имоти на стойност между 1 и 2 млн. паунда са нараснали с 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 28.08.22 г.
fallback