fallback

Продажбите на проблемни имоти продължават да движат жилищния пазар в САЩ

Цените на жилищата в страната се покачват много по-бързо от прогнозите

09:41 | 05.03.13 г.

На жилищния пазар на САЩ изглежда настъпва възстановяване по всички фронтове, но това не означава, че останките от неотдавнашната криза са напълно изчезнали, пише CNBC.

Броят на продажбите на лоши жилища - такива, притежавани от банките или пласирани чрез къси продажби, може и да намалява, но той все още представлява значителен дял от общия жилищен пазар. 

През 2012 г. на продажбите, свързани с възбрани, са се падали 21% от всички продажби на жилища в САЩ, а на късите продажби, при които имотът се продава на цена, по-ниска от стойността на оставащите вноски по ипотеката - 22%, съобщава консултантската компания Realty Trac. Общо делът на продажбите на проблемни имоти достига 43% от всички продажби на жилища в страната за миналата година.

Банките увеличават късите продажби за сметка на възбраните, а новите федерални правила улесняват процеса. Това е довело до 15% спад на продажбите на жилища, собственост на банките, и 6% ръст на късите продажби. Това пък на свой ред подпомага цените, защото късите продажби като цяло са на цени, по-високи от тази на притежаваните от банките жилища, защото те не са поддържани от собствениците.

Ограниченото предлагане продължава да играе ключова роля на жилищния пазар на САЩ в момента, като повишава цените повече от очакванията на анализаторите. Това е изненадващо, тъй като проблемите на пазара не са изчезнали.

В момента в САЩ има 1,7 млн. жилища в процес на възбрана и 1,5 млн. със сериозни забавяния по погасяване на ипотеките (над 90 дни), според нов доклад на Lender Processing Services. Банките са по-агресивни при модифицирането на заемите и опрощаването на главниците, но много от тези жилища неизбежно в крайна сметка ще попаднат в ръцете им.

Силното търсене на подобни имоти от страна на инвеститорите увеличава цените и дори създава балони в някои от районите, ударени най-силно от кризата, като Финикс и Лас Вегас.

Ако цените нараснат твърде много обаче и инвеститорите не могат да постигнат нужната възвръщаемост, изненадите могат да станат още по-големи. До момента това не се случва, но цените на жилищата се покачват много по-бързо от прогнозите на когото и да било, отбелязва CNBC.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:54 | 06.09.22 г.
fallback