fallback

Германските институционални инвеститори засилват експозициите към имотния сектор

Много германски инвеститори диверсифицират дейностите си, като излизат извън пределите на родинат

12:54 | 01.03.13 г.

През последните години германските застрахователни компании и пенсионни фондове увеличиха сериозно дела на инвестициите си в недвижими имоти и планират да продължат да развиват дейностите си в тази насока, пише онлайн изданието Property EU.

Само застрахователните дружества са увеличили преките си инвестиции в имоти в Германия с 5,3% до 120 млрд. долара между 2008 и 2010 г., сочат данни на националното статистическо бюро.

Според Bundesbank косвените инвестиции в специализираните фондове, които се характеризират с ниска регулация и са достъпни само за институционални инвеститори, са нараснали още повече - с 58,4% до 36,6 млрд. евро от 2008 г. до ноември миналата година.

Институционалните инвеститори не само влагат повече средства пряко и косвено в имоти - нещо повече, те дават на сектора по-голяма тежест в общите си портфейли, коментира Волфганг Кубацки, член на съвета на директорите на Feri Eurorating Services. По думите му от 2010 г. германските институционални инвеститори са увеличили експозицията си към недвижимите имоти от 6,1% до 7,3%.

Най-активните играчи са застрахователните дружества, които са засили експозицията си към сектора на имотите от 4,8% през 2010 г. до 6% през миналата година. При пенсионните фондове това равнище остава стабилно на 10,4%.

Според Александър Шиндлер, член на управителния съвет на базирания във Франкфурт фонд мениджър Union Investment, германските институционални инвеститори ще продължат да разширяват експозицията си към сектора на имотите през идните години.

Ниската доходност от държавни ценни книжа в страни с първокласен кредитен рейтинг като Германия в съчетание с нестабилността на фондовите пазари правят инвестициите в имоти много атрактивни, посочва експертът. "Имотите осигуряват на инвеститорите така необходимите стабилни потоци на доходи и възвръщаемост, като в същото време им предоставят и защита срещу инфлацията", отбелязва той.

Много германски инвеститори диверсифицират дейностите си, като излизат извън пределите на родината. Около 38% от всички имоти, собственост на германски застрахователни компании и пенсионни фондове, се намират извън страната. Този дял ще се увеличи още повече в бъдеще, прогнозира Кубацки.

"Само 24% от институционалните инвеститори, които имат намерение да увеличат портфейла си от недвижими имоти, обмислят инвестиции в Германия или в съседните Австрия и Швейцария". Вместо това повечето от тях поглеждат към пазарите в други западни държави, като начело на списъка са Франция и Бенелюкс. Други предпочитани дестинации са Великобритания и Скандинавия. По-слаб е интересът км Източна и Южна Европа, следвани от САЩ и Азия.

"През следващите години институционалните инвеститори ще разширят и експозицията си към акции в публични тръстове за инвестиции в имоти", прогнозира Петер Барков, основател на консултантската компания за недвижими имоти Barkow Consulting в Дюселдорф. В миналото заради строгите регулации за институционалните инвеститори в Германия не бе благоприятно да държат акции в компании за имоти, но новите правила променят това, отбелязва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
fallback