fallback

Цените на жилищата продължават да забавят спада

Не се очакват съществени изменения на пазара през тази година

10:08 | 01.03.13 г. 11

Темпът на спад на цените на жилищата се е забавил през миналата година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Явлена.

От компанията отчитат средно за страната понижение на цените от 3% през 2012 г., което е два пъти по-малко от регистрираното през 2012 г. намаление от 6%. В София е регистриран спад на цените на годишна база от 1% до средните 743 евро за кв. м, в Бургас – от 2% до 586 евро за кв. м, във Варна и Пловдив – по 4% до съответно 731 евро и 478 евро за кв. м, а в Стара Загора не е регистрирано изменение и цената за квадратен метър е останала 452 евро.

В сравнение с 2008 г. обаче, когато започна спадът на пазара, цените са се понижили с около 30 на сто. Цената на стандартно двустайно жилище е паднала с близо 31% в София и Стара Загора, с почти 32% в Пловдив и с около 26% във Варна и Бургас.

Според агенцията се наблюдава тенденция за стабилизация на пазара на жилища в тези пет града. Очакванията са процесът да продължи на фона на засилващ се дисбаланс между търсенето на качествени жилища и предлагането.

От агенцията отчитат, че сделките в петте града на страната, в които живее 30% от населението, генериращо 65% от брутния вътрешен продукт (БВП) – София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, намаляват като дял от общия обем на сделките, реализирани през миналата година. Това означава, че се активизира пазарът на жилища в по-малките населени места в страната.

На годишна база спадът на сделките се движи в интервала 1-5%, сочат данните на Агенцията по вписванията. Картината обаче е различна в отделните населени места, като спадът в София например достига 12 на сто. Продължава обаче резкият спад на сделките с имоти с учредена ипотека.

Не се очакват съществени изменения на пазара през тази година. Търсенето ще остане концентрирано в по-ниския и среден ценови сегмент при неголямо рпедлагане на жилища в ценовия интервал 25 – 45 хил. евро. Основна причина за сделки с жилища се предвижда да остане покупката на първи собствен дом при максимално оптимизиране на цена, площи, стаи, състояние и размер на банковото финансиране.

Очаква се също така да се задържи тенденцията за уеднаквяване на лихвите по кредитите в евро и лева и тегленето на повече ипотеки в лева. Поведението на финансовите институции вече се променя в посока по-голяма прозрачност и лично отношение към отделните клиенти, но въпреки това нараства относителният дял на сделките с повече лични средства, отколкото с кредити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:11 | 31.08.22 г.
fallback