fallback

Очакват подобряване на възвръщаемостта от вложенията в бизнес имоти на Острова

Оптимистични са перспективите пред инвестициите в офиси и индустриални имоти, но не и в търговски имоти

12:21 | 27.02.13 г.

Възвръщаемостта от вложенията в бизнес имоти във Великобритания ще се подобри през 2013 г. въпреки очакваното забавяне на икономическия растеж, прогнозира третият по големина мениджър на институционални фондове за имоти във Великобритания Legal & General Property, цитиран от онлайн изданието Invezz.

От компанията прогнозират, че пазарът като цяло ще остане стабилен за разлика от 2012 г., когато бе отчетен спад с около 3%.

Според експертите има три ключови фактора, които ще определят възвръщаемостта от инвестициите в бизнес имоти на Острова през тази година. Първият са усилията на централните банки в Европа и отвъд границите й да стимулират растежа.

Вторият е свързан с явното облекчаване на кредитния пазар, а третият засяга оценките - според експерти рисковите премии, които предлагат инвестициите в бизнес имоти, продължават да са сравнително привлекателни спрямо средните исторически стойности.

Въпреки като цяло оптимистичните изгледи, от Legal and General Property предупреждават, че условията може и да не са еднакво благоприятни за всички видове активи. В средносрочен план някои подсектори ще се представят по-зле, а други ще носят доходност над средната - сред тях са пазарите на офиси и индустриални имоти извън Лондон.

В другата крайност е секторът на търговските имоти, който ще отчита резултати под средните поради няколко фактора - нарастващият натиск от електронната търговия, сравнително слабите потребителски разходи и засилващата се тенденция супермаркетите да продават нехранителни продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:14 | 06.09.22 г.
fallback