fallback

Хонконг допълнително затяга пазара на имоти

Предвижда се да бъде увеличен гербовият налог върху сделките с имоти, както и да се ограничи кредитирането за сектора

11:53 | 25.02.13 г.

Хонконг ще увеличи гербовия налог върху сделките с жилища и ще ограничи жилищното кредитиране в опит да охлади пазара на недвижими имоти, обявиха местните власти, цитирани от Ройтерс.

Финансовият секретар Джон Цан заяви, че мерките са необходими на фона на възобновения ръст на цените и целят да се ограничат икономическите рискове.

"Рискът от балон се засилва", отбелязва политикът. "Ако позволим на балона да нарасне, в крайна сметка той ще засегне макроикономиката и стабилността на финансовата система. Това ще навреди на обществото", допълва той.

За апартаменти на цена до 2 млн. хонконгски долара (258 000 щ.д.) гербовият налог ще бъде повишен до 1,5% от цената на сделката, а за останалите имоти размерът му ще бъде увеличен двойно до 8,5% от цената на жилищния имот.

По-високите налози няма да са в сила за местни жители, купуващи жилище за първи път. Възможни са и други изключения.

Местните власти съобщиха също, че ще стандартизират програмата за гербов налог за нежилищни имоти като магазини, заводи, офиси и паркинги, за да избегнат наплив на спекулативен капитал на тези сегменти от пазара на имоти.

В същото време Финансовата агенция на Хонконг, която на практика играе ролята на централна банка в града, публикува насоки за банките, задължаващи ги да затегнат критериите за одобрение на заеми за всички бизнес и промишлени имоти, включително максималните съотношения между заема и стойността на имота. Тези съотношения ще бъдат понижени с 10 процентни пункта спрямо съществуващите приложими нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:12 | 28.08.22 г.
fallback