fallback

Дълговите фондове за имоти доминират на европейския пазар за набиране на капитал

Създадените през 2012 г. дългови фондове са фокусирани основно върху инвестиции в Германия и Великобритания

10:31 | 25.02.13 г.

За първи път дълговите фондове за имоти са доминирали пазара за набиране на частен капитал в Европа през 2012 г., като са имали пазарен дял от над 25%, сочат данни на компанията Swisslake, цитирани от онлайн изданието Property EU.

През миналата година са създадени 15 такива фонда с общ целеви капитал от 7,1 млрд. евро. Като цяло дълговите фондове за имоти имат дял от 27,4% от пазара за набиране на капитал в количествено изражение, което е близо два пъти над дела им за предходната година.

В момента не по-малко от 36 дългови фонда в Европа се опитват да наберат общ капитал за над 20 млрд. евро, показват още резултатите от проучванията на Swisslake.

По отношение на съотношението между риск и възвръщаемост всички дългови фондове са или ориентирани към ключови активи (общо 9 фонда), или към добавена стойност (5 фонда). Само един фонд е ориентиран към опортюнистични инвестиции.

Създадените през 2012 г. дългови фондове са фокусирани основно върху инвестиции в Германия и Великобритания.

Средностатистическият дългов фонд цели капитал за 473 млн. евро, което е доста над средния размер на европейските фондове, възлизащ на 320 млн. евро.

Според Swisslake дълговите фондове предлагат няколко предимства спрямо традиционните фондове за частен капитал за имоти. При дълг с първоразрядно връщане от 50% инвеститорите са с много по-ниска експозиция отколкото традиционните дружества със специална цел. Освен това поради характера на дълговите инвестиции инвеститорите обикновено получават лихви на месечна или тримесечна база, което може да е ефективен показател дали инвестицията е била успешна.

Сред недостатъците на този вид фондове е липсата на възможност да се влияе върху управлението на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:52 | 14.09.22 г.
fallback