fallback

Строителният сектор в САЩ се сблъсква с остър недостиг на кадри

Стотици хиляди работници от сектора се преквалифицираха или пенсионираха в най-тежките години от кризата

11:45 | 22.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

След няколко години на криза строителният сектор в САЩ започна да се стабилизира и да върви към растеж. На някои пазари обаче се появяват допълнителни пречки и притеснения за бизнеса, като например липсата на квалифицира работна ръка, пише Forbes.

“За момента не може да се каже, че като цяло в сектора се чувства реален недостиг, но има такива притеснения“, коментира пред изданието Дейвид Кроу, главен икономист на Националната асоциация на жилищните строители (National Association of Home Builders – NAHB).

Резултатите от проучване на организацията сочат, че най-остър недостиг се чувства в жилищното строителство, което се възстановява с изключително бързи темпове. Повече от половината от анкетираните са изразили опасения, че ще има сериозен недостиг на квалифициран персонал.

При нежилищното строителство, което се възстановява значително по-бавно, ръстът на новоразкритите работни места не е толкова рязък, но също има опасения за недостиг.

В строителния сектор в САЩ бяха съкратени най-много работни места в сравнение с другите икономически сфери. От 2007 до 2011 г. строителството изгуби над 2,2 млн. работни места, което е около 28% от работната ръка в сектора, а една трета от всички съкращения се падат на строителството, изчисляват от изданието.

В последната година строителният бизнес в САЩ започна отново да разкрива нови работни места, но има да извърви дълъг път, преди да стигне до възстановяването. Все повече обаче се разтваря ножицата на търсенето и предлагането на пазара на труда в строителната сфера. Стотици хиляди работници от сектора се преквалифицираха или пенсионираха в най-тежките години от кризата, а програмите за обучение на нови кадри за сектора отдавна издиша.

На определени пазари, които се възстановяват с бързи темпове, наличните квалифицирани работници са почти пред свършване, а в щатите Тексас, Аризона, Флорида и Айова се заражда и недостиг. Компаниите, опериращи на по-бавно възстановяващи се пазари, вече калкулират нуждите си и също алармират за евентуален недостиг на работна ръка.

С възстановяването на сектора специалисти очакват да се възроди и желанието на много начинаещи работници да се пробват в строителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:22 | 04.09.22 г.
fallback