fallback

Мерките за "охлаждане" на жилищния пазар в Хонконг не работят

Търсенето на имоти продължава да надхвърля краткосрочното предлагане

12:06 | 21.02.13 г.

Само три месеца, след като властите в Хонконг въведоха нов кръг от мерки за „охлаждане“ на сектора на имотите, цените отново достигнаха рекордни нива на фона на необичайно силното търсене на нови апартаменти в периода на новогодишните празници, който обикновено е доста спокоен, пише Ройтерс.

Политиците в Хонконг упорито твърдят, че овладяването на пазара на имоти в града, който в момента е един от най-скъпите в света, е приоритет за възстановяване на достъпността и елиминиране на една сериозна заплаха за икономиката на процъфтяващия азиатски финансов център.

След пет поредни кръга на мерки за ограничаване на цените от октомври 2009 г. насам, включително данък от 15% върху сделките на чужденци, ипотечни ограничения и данъци върху бързите препродажби, цените на жилищата продължават да вървят нагоре.

"Прегряващият пазар на имоти остава най-големият риск за стабилността на икономиката на Хонконг", отбелязва Норман Чан, ръководителят на финансовия орган на Хонконг, който на практика е централната банка на града. Той допълни, че дълговете на домакинствата в момента възлизат на 59%, което е близко до рекордните 60%, регистрирани през 2002 г.

В момента цените на имотите на кв. м в Хонконг надхвърлят 14 хил. щатски долара дори и в недотам престижни квартали, където хиляди апартаменти с площ от 65 кв. м се продават за по над 1 млн. долара - повече от голяма вила в Прованс, Франция, или апартамент от 120 кв. м в най-търсените райони на Манхатън.

На фона на все по-недостъпните цени в град, където средният месечен доход на домакинство е около 2 600 щатски долара, безпокойството сред 7-те млн. жители нараства.

Лидерът на изпълнителната власт в Хонконг Лун Чун-ин обеща да увеличи продажбите на държавна земя за жилищни цели в средносрочен и краткосрочен план, което ще осигури 175 000 държавни жилища през идните десет години и ще засили строителството на жилища в частния сектор. Търсенето обаче продължава да надхвърля краткосрочното предлагане.

"Пазарът на имоти и икономиката просто са много небалансирани и всичко е съсредоточено при най-богатите 1% от населението. Масите просто не могат да си позволят жилищата", твърди Пол Луи от Nomura. "Очакваме цените на имотите да отбележат слаб ръст през следващите две години", допълва експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:42 | 13.09.22 г.
fallback