fallback

Структурата на турския пазар на офиси - бариера пред трансграничните инвестиции

Очаква се през следващите години пречките пред институционалните инвеститори да бъдат премахнати

12:32 | 19.02.13 г.

Структурата на турския пазар на офиси действа като бариера за трансграничните инвестиции в имоти, но тази ситуация е на път да се промени, според експерти, цитирани от онлайн изданието Property EU.

Един от основните проблеми, е че в Истанбул и в други градове на страната има много нискокачествени запаси, отбеляза ръководителят на звеното за пазарни проучвания на CBRE за Централна и Източна Европа Йос Тромп.

"Качеството на подобни активи не предизвиква интерес сред институционалните трансгранични инвеститори", допълни той.

Друг проблем е, че се предлагат предимно етажи от офис сгради, а институционалните инвеститори в повечето случаи искат да притежават даден актив изцяло.

Постепенно обаче тези структурни пречки се отстраняват. "Очакванията са, че в рамките на следващите 3-10 години пазарът на институционалните инвестиции в офиси в Истанбул ще се промени", прогнозира Тромп.

На брифинга също бе изразено мнение, че търговските имоти продължават да са най-силно изявеният сегмент от пазара, който привлича сериозни институционални инвестиции, но това също се променя. Традиционно на повечето пазари на инвестиции в Европа на офис инвестициите се падат около 40%. В Турция обаче търговските активи заемат 80-90%, посочи Тромп.

Въпреки това строителството на офиси се активизира през 2012-2013 г. след три години на застой след избухването на финансовата криза през 2008 г. Търсенето на висококачествени офис площи в Истанбул нараства, особено от страна на компании от сектора на услугите.

Според Тромп през следващите 10-15 г. този сектор и финансовата индустрия ще се разраснат сериозно, като броят на заетите в тях ще се увеличи от 1,4 млн. души до 2,6 млн. души към 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:50 | 10.09.22 г.
fallback