fallback

С възстановяването на пазара се очаква и ръст на заетостта в имотния сектор в САЩ

Темповете на възстановяване на работните места в сектора обаче остават твърде бавни

15:30 | 15.02.13 г.

Възстановяването на жилищния пазар в САЩ ще доведе до създаването на хиляди нови работни места, посочват икономистите от Goldman Sachs, цитирани от CNBC.

В нов доклад експертите прогнозират, че ръстът на заетостта, свързана с инвестициите в жилищни имоти, ще се засили през тази и следващата година. Очакванията са да бъдат създавани 25-30 хил. работни места месечно в сравнение със средните за индустрията 14 хил. за миналата година.

Все пак експертите отбелязват, че дори и при това по-ускорено темпо ще изминат години, преди заетостта в жилищния сектор да възвърне предишните си нива.

Съкращенията в строителството и други сфери, свързани с жилищните имоти, бяха по-големи, отколкото в други сектори на икономиката, а работните места се възстановяват по-бавно въпреки по-високата активност в сектора.

"Въпреки че много показатели за жилищната активност се подобриха през 2012 г., заетостта в сектора продължава да е близка до най-ниските нива от периода след балона", посочват авторите на изследването.

От пика през 2006 г. до началото на 2011 г. в жилищния сектор са съкратени 1,5 млн. работни места, или 42% от всички работни места в бранша. В същото време са възстановени едва 100 хил. от тях.

Икономистите очакват инвестициите в жилищни имоти да продължат да нарастват със сравнително стабилно темпо от 10-15% през 2013 и 2014 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:24 | 08.09.22 г.
fallback