fallback

Строителството на турския Wall Street ще се финансира с пари от борсата

Очаква се най-голямото IPO от 2 години да донесе 250 млн. турски лири, които ще бъдат инвестирани в изграждането на международния финансов център в Истанбул

13:12 | 14.02.13 г.

В Истанбул тече мащабно строителство. Снимка: Ройтерс

Най-голямата публична държавна банка в Турция организира най-сериозното първично публично предлагане на акции, за да финансира строителството на новия международен финансов център в Истанбул, предаде Bloomberg.

Turkiye Halk Bankasi AS планира да набере 250 млн. турски лири от продажбата на 185,5 млн. акции в звеното за недвижими имоти Halk GYO. След продажбата делът на банката в Halk ще намалее от 99,8% до 71,9%.

Това е най-голямото IPO в Турция, откакто веригата за търговия на едро Bizim Toptan Satis Magazalari AS дебютира на борсата през февруари 2011 г. и набра 266 млн. турски лири, отбелязва информационната агенция.

“Това може да се изтълкува като знак, че големите IPO-та отново започват. Имаме големи очаквания за първичните публични предлагания през 2013 г.”, коментира Сертач Фуад Караагаоглу от Истанбулската фондова борса.

Проектът за международен финансов център в Истанбул е част от плана на премиера Реджеп Тайип Ердоган да увеличи регионалното значение на Турция и да я нареди сред 10-те най-големи до 2023 г.

Строителството на комплекса, който се намира на азиатския бряг на Истанбул, вече започна. Постъпленията от първичното публично предлагане ще бъдат използвани за изграждането на два небостъргача и още три по-ниски сгради. Самата Halk Bankasi ще планира да премести офиса си в единия от небостъргачите.

Halk GYO отчете нетна печалба в размер на 9,9 млн. турски лири през първите 9 месеца на миналата година, а през 2011 г. – 30,4 млн. турски лири. Очакванията са доходите от наем на компанията да нараснат повече от 10 пъти до 2017 г. до 266 млн. турски лири, а нетната стойност на активите й да се утрои след завършването на строителството на финансовия център.

Последното най-голямо IPO от сектора на имотите в Турция се осъществи през декември 2010 г., припомня агенцията. Тогава строителната компания Emlak Konut GYO, която е свързана с държавната жилищна агенция, продаде 625 млн. акции и набра 676 млн. долара. От борсовия й дебют досега цената на акциите се е покачила с 65 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
fallback