fallback

Испания - дестинацията на големите отстъпки в сделки с имоти "на едро"

Дори и при изключително ниски цени може да са нужни години, преди съществуващите жилища да бъдат продадени

16:24 | 12.02.13 г.

Един от проблемните имоти, обявени за продажба в Испания, е зловещо, тихо и недовършено голф селище, заобиколено от обработваеми земи. Селището се намира на почти 35 км от югоизточния бряг на страната и се състои от около 2 хил. жилища. По-малко от половината от тях са намерили собственик преди спукването на имотния балон, а само около 200 се обитават целогодишно, пише The Wall Street Journal.

В района са изградени нови пътища и друга техническа инфраструктура, но стотици парцели са останали пусти. Собствениците на земята отдавна са се отказали от плановете за ново строителство.

Държавата пое контрола над хиляди подобни активи в края на миналата година и се очаква да започне да ги продава с големи отстъпки.Това привлече интереса на някои „едри риби“ от света на недвижимите имоти. Lone Star Funds и Cerberus Capital Management LP вече инвестираха в портфейли проблемни кредити. Други – като Fortress Investment Group и Centerbridge Partners, обмислят инвестиции в жилищни имоти в страната.

„Постепенното коригиране на цените и разрастването на обема от активи, които се очаква да бъдат продадени, привличат много специализирани инвеститори в недвижими имоти в региона“, коментира пред изданието Олаф Диас-Пинтадо, ръководител на звеното за инвестиционно банкиране на Goldman Sachs в Испания.

Засега от „лошата банка“ в страната, която беше сформирана с цел прочистване на банковите баланси и по искане на международните кредитори на Мадрид, отказват да коментират стратегията си за продажби на проблемни активи. Институцията е все още в процес на организация на дейността и вероятно продажбите й ще се забавят, както се случи в Ирландия, прогнозират експерти.

Все пак пазарните участници смятат, че „лошата банка“ ще удовлетвори ценовите очаквания. Това би могло да вдъхне нов живот на полуизградени и почти призрачни селища.

Брокери споделят, че техните клиенти и сега са готови на всичко, за да получат максимално ниска цена за желания от тях имот. Очакваните разпродажби от „лошата банка“ допълнително ще окажат натиск на пазара.

Но дори и при такива ниски цени може да са нужни години, преди съществуващите жилища да бъдат заети, а незавършените проекти – завършени, тъй като кризата спря устрема на обичайните заподозрени на пазара на имоти в Испания – купувачите на ваканционни жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:58 | 12.09.22 г.
fallback