fallback

Дания брани системата си за ипотечно кредитиране

Финансовият министър на страната Маргрете Вестагер обеща да направи всичко възможно, за да запаци съществуващата система за жилищно финансиране

16:28 | 11.02.13 г.

За да запази двувековната си ипотечна система, Дания е готова да направи онова, което президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги прави за еврото: всичко необходимо, пише Bloomberg.

Датският министър на икономиката Магрете Вестагер твърди, че правителството е разочаровано, че исканията му са били пренебрегнати от банковите регулаторни органи в Базел. Страната лобира моделът й за жилищно финансиране да не бъде премахнат от предложените правила за ликвидността.

"Дания се бори за една ипотечна система, която е устояла на всеки стрес, който можете да си представите", отбеляза министърът в интервю.

Повтаряйки обещанието, направено от Драги през юли - да използва всеки възможен инструмент за да защити еврото, Вестагер отправи ясно предупреждение към международните регулатори, че Дания няма да се успокои, докато исканията й не бъдат удовлетворени. Залогът е пазар на ипотечни облигации за 600 млрд. долара, който е най-големият в света, сравнен с броя на населението.

"Жилищното финансиране в Дания е изключително евтино, стабилно и надеждно", заяви Вестагер. "Ще направим всичко възможно, за да го запазим", обеща тя.

Банките в Дания задоволяват нуждите си от ликвидност чрез пазара на ипотечни деривати. Базелският комитет по банков надзор иска да ограничи влиянието на този вид ценни книжа, като вместо това кредиторите ще трябва да разчитат повече на по-сигурните, но и по-малко доходоносни държавни облигации.

Изпълнението на правилата за ликвидност съгласно споразумението Базел III би принудило датските банки да разпродават ипотечни облигации, което ще увеличи разходите за жилищно финансиране и ще предизвика сътресение в цялата икономика, твърди Щеен Босиан, директор на отдела за икономически изследвания в Danske Bank A/S.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 14.09.22 г.
fallback