fallback

Забавя се спадът на продажбите на имоти в София

Спрямо пика на пазара продажбите през миналата година са намалели с 60%

10:30 | 11.02.13 г. 6

С около 60% са намалели продажбите на имоти в София през 2012 г. спрямо пиковата за пазара 2007 г., показват изчисления на агенцията за недвижими имоти ТБМ2 на базата на данни на Агенцията по вписванията.

През миналата година в столицата са реализирани 18 166 сделки срещу малко над 45 хил. преди 5 години. Спрямо миналата година е отчетен спад на сделките с почти 12 на сто (тогава са били реализирани 20 598 сделки с имоти в столицата).

Най-сериозно намаление на сделките беше отчетено през 2009 г., когато броят им се понижи до малко под 24 хил. от близо 41 хил. през 2008 г. На този фон се наблюдава значително забавяне на спада на продажбите.

„Любопитно е обаче, че цените на имотите в София забавиха спада си много по-бързо от колкото спадат реалните продажби“, посочват от компанията.

Задържането на цените в столицата е обяснимо предвид непрестанното й разрастване. До 2060 г. населението в България като цяло ще се стопи с 27%, но в София ще нарасне с 45%, като столицата се очаква да бъде единственият град, в който прираста на население няма да спре.

Същевременно заради кризата строителството на нови жилища силно се забави и в момента на пазара в столицата тече „изчистване“ от вече построени и непродадени жилища, смятат експертите.

Една огромна част от вече построените жилища в София обаче са изключително нефункционални. „Проектирането на подобни сгради е на път да приключи вероятно завинаги, защото пазара се е наситил на “недоразумения”, замислени и започнати в периода 2006-2008 година“, посочват от агенцията, като допълват, че цените на подобни проекти вървят трайно надолу.

В тази връзка новите строителни проекти, които предстои да започнат, ще се съобразяват с много повече фактори. Не се очаква също така на пазара да се върнат строителни фирми, които да осъществуват проекти „на сляпо“, без да правят предварителни проучвания на пазара.

От друга страна банките така и не наводниха и не притиснаха пазара с проблемни имоти на длъжници, както се очакваше, тъй като в обичайния случай размера на кредита надхвърля значително реалната пазарна цена на жилищата в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
fallback