fallback

Европейските застрахователи поемат все по-големи рискове заради възвръщаемостта

Компаниите засилват финансирането за сектора на имотите, но липсата на опит на пазара може да им донесе проблеми

14:29 | 08.02.13 г.

Европейските застрахователни компании и мениджъри на активи поемат все по-големи рискове в опит да увеличат възвръщаемостта от инвестициите си, като кредитират големи инфраструктурни проекти и строители на имоти, пише Ройтерс.

Диверсификацията, започваща от ниска база, се простира от Франция, където BNP Paribas Investment Partners неотдавна учреди третия си фонд за корпоративно финансиране в рамките на една година, до Северна Европа, където Swiss Re се кани да инвестира 500 млн. долара в дълг, емитиран за реализацията на инфраструктурни проекти в Северна Европа.

Във Великобритания пък през миналата година звеното за управление на активи на Legal & General завърши дългова сделка за 121 млн. паунда с компанията за студентски жилища Unite Group. Във Франция втората по големина застрахователна компания в Европа Axa обединява силите си със Societe Generale, за да отпуска заеми на малки и средни предприятия.

Диверсификацията на инвестициите на животозастрахователните компании отразява натиска за поддържане на възвръщаемостта на пазари като Франция на равнище над 3%, въпреки че доходността от много ценни книжа е паднала доста под тези равнища.

На фона на съкращаването на кредитирането от страна на банките, застрахователите биха могли да се включат, за да удовлетворят част от търсенето на финансиране.

Навлизането в сектора на имотите обаче е рисковано. Активите, с които са обезпечени заемите, са по-малко ликвидни и по-трудни за анализ от суверенните и корпоративните облигации, които са традиционният избор за инвестиции на застрахователите.

"Опасяваме се, че не всички застрахователни компании имат необходимите опит и знания, за да инвестират в тези класове активи, и така има опасност за тях да останат само най-нискокачествените активи", отбелязва Бенджамин Сера, анализатор от Moody's в Париж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 28.08.22 г.
fallback