fallback

Цените на жилищата на Острова с най-бърз темп на растеж от началото на 2010 г.

Повишението обаче се дължи основно на ръста на цените в Лондон и югоизточните части на Великобритания

13:24 | 08.02.13 г. 2

Цените на жилищата във Великобритания нарастват с най-бърз темп от началото на 2010 г. благодарение на правителствените стимули за кредитирането, съобщи консултантската компания Halifax, цитирани от вестник Daily Mail.

Схемата "Финансиране за кредитиране" за момента не успява да достигне до основната група, към която е насочена – дребния бизнес и купувачите на първи дом, но е спомогнала за понижаването на лихвите.

За собствениците на жилища ръстът на цените е повод за радост, но той е още един удар за купувачите на първи дом, които се опитват да придобият собствено жилище.

Между ноември и януари стойността на средностатистическо жилище на Острова е нараснала с 1,9%, което е най-сериозното месечно увеличение от началото на 2010 г., сочат данните на Halifax.

На годишна база ръстът е с 1,3% - първото годишно покачване от 27 месеца насам. Средната цена на жилище е 162 932 паунда, което е с около 2 хил. паунда над цената при стартирането на програмата "Финансиране за кредитиране" през август.

Повишението обаче се дължи основно на ръста на цените в Лондон и югоизточните части на Великобритания.

Схемата за финансиране позволява на банките да вземат назаем неограничени средства от правителството срещу лихва от 0,25%, стига да поддържат или увеличават кредитирането под формата на ипотеки и заеми за бизнеса.

Публикувани неотдавна данни на Bank of England обаче показват, че кредитирането за фирмите продължава да пада. В същото време от стартирането на схемата броят на отпуснатите ипотеки е скочил с близо 20%, а средната двугодишна фиксирана ипотечна лихва за заемите с първоначална вноска от 40% е намаляла от 4,33% до 3,85%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:51 | 14.09.22 г.
fallback