fallback

Жилищният сектор в Европа е твърде фрагментиран, за да привлича институционални инвститори

Пред институционалните инвеститори в жилищни имоти са поставени сериозни бариери, липсват и единни регулации за инвеститорите

12:18 | 08.02.13 г.

Въпреки нарастващото търсене на жилищни имоти в Европа, пазарът в момента е твърде фрагментиран, за да може в близко бъдеще да привлече сериозен институционален интерес, посочват експерти, цитирани от онлайн изданието Property EU.

"Европа предлага сериозни възможности за инвестиции", отбелязва Майкъл Бол, професор от Henley Business School. "Търсенето нараства и много европейски градове са изправени пред остър недостиг на жилища в дългосрочен план. Аз обаче не виждам паневропейски пазар, който да се развива повсеместно", отбелязва икономистът.

В САЩ жилищният сектор играе важна роля в портфейла на институционалните играчи благодарение на ефективността на пазара и съществуването на специализирани тръстове за инвестиции в имоти. Апартаментите са вторият най-предпочитан актив от инвеститорите в имоти в страната, като отстъпват единствено на офисите.

Въпреки че в Европа има по-голям сектор на частните имоти под наем от САЩ, особено в по-богатите страни в Северозападна Европа, институционалните инвестиции в жилищни имоти са ограничени, отбелязва Бол.

"Основната причина са регулациите. Те се различават изключително много в различните части на Европа". Според него те рядко са в полза на институционалните инвеститори в жилища и по-скоро работят за задлъжнелите домакинства.

Друг фактор са режимите за тръстовете за инвестиции в имоти на Стария континент, които изключват жилищните имоти.

В същото време ограниченото предлагане създава големи възможности за възвръщаемост, ако бариерите могат да бъдат преодолени. "Липсата на институционални инвестиции е сериозна бариера за строителството", твърди Бол.

Също като в Лондон, търсенето в Париж далеч надхвърля предлагането, съобщава Жил Боние, главен финансов директор на френския тръст за инвестиции в имоти Gecina. В Германия, която е предпочитана за инвестиции в жилища от много чуждестранни инвеститори в момента, възможностите все още са сравнително ограничени, отбелязва Томас Зинокер, главен изпълнителен директор на компанията за имоти GSW Immobilien.

В същото време водещи икономисти предупреждават, че икономическата пропаст между Северна и Южна Европа нарастват на фона на строгите икономически мерки и процеса на намаляване на задлъжнялостта на държавите.

Според професор Андреа Болто от университета в Оксфорд, докато правителствата на Стария континент се опитват още повече да съкращават разходите си, това затягане на коланите ще бъде усетено по-осезателно на юг, отколкото на север.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 20.08.22 г.
fallback