fallback

Секторът на имотите в Германия може да се превърне в двигател на икономиката

Стабилният жилищен сектор в Германия е предпочитан от инвеститорите на фона на несигурността на глобалните финансови пазари

09:44 | 08.02.13 г.

Германският сектор на имотите е успял да извлече ползи от кризата в еврозоната и може да се окаже основен двигател за икономиката на страната през тази година, посочва се в годишния доклад на Германския съвет на експертите от сектора на имотите, цитиран от онлайн изданието Property Investor Europe.

"Въпреки че икономическите прогнози за 2013 г. са песимистични с очакван растеж от едва 0,4-1%, инвестициите в строителни проекти могат да допринесат значително", отбелязва членът на съвета Ларс Фелд.

Президентът на германската имотна федерация (ZIA) Андреас Матнер посочва, че евентуалните промени в данъчното законодателство, които се обмислят в момента, биха могли да попречат на растежа на сектора. Една от последиците би могла да бъде пълното прекратяване на жилищното строителство, което още повече ще увеличи наемите.

Стабилният жилищен сектор в Германия е предпочитан от инвеститорите на фона на несигурността на глобалните финансови пазари. В тази връзка частните строителни проекти са се увеличили с 2,5% през третото тримесечие.

Експертите очакват наемите и цените на жилищата в Германия да продължат да нарастват и през тази година. Въпреки това, те твърдят, че няма причина за истерия. "С годишен ръст от 2,4% наемите надхвърлят инфлацията минимално", коментира Матнер, като допълни, че няма опасност от балон.

По-отчетливо повишение се очаква в най-желаните райони на големите градове. "Има тенденция за засилване на интереса към вътрешността на градовете", посочва Михаел Кифер от портала за продажба на имоти Immobilien Scout24.

Според Андреас Шултен от консултантската компания Bulwien Gesa германските офиси изживяват ренесанс. Миналата година този клас активи е привлякъл инвестиции за 24,5 млрд. евро, което е най-високото равнище от финансовата криза насам и представлява увеличение с 8,9% спрямо 2011 г. и с 32,8% спрямо 2010 г.

"Офис активите в близост до големите градове и второкласните локации се радват на завишен интерес", посочва експертът. Друга тенденция е превръщането на някои офиси в жилища.

Що се отнася до търговските имоти, въпреки че потребителското доверие не е особено високо, очакванията са активността в сегмента да остане силна през годината.

Все пак, Германия е на ръба на една структурна промяна отбелязва Мануал Ян от GfK Geo Marketing. Класическите магазини са изправени пред конкуренцията на онлайн търговията. Въпреки това инвеститорите продължават да търсят възможности в подобни обекти, като вероятно най-силно през тази година ще се представят регионалните търговски центрове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:54 | 01.09.22 г.
fallback