fallback

Очаква се нов рекорд на инвестициите в имоти на суверенните фондове

Суверенните фондове предпочитат имоти в големите градове на Европа и САЩ, но заради ограниченото предлагане се насочват и към други пазари

15:31 | 07.02.13 г.

Суверенните фондове от Китай до Азербайджан, които направиха рекорден брой сделки през миналата година, вероятно ще засилят допълнително инвестициите в имоти през тази година в търсене на алтернативи на нискодоходните облигации и нестабилните акции, пише Bloomberg.

През 2012 г. държавни фондове са направили 38 сделки с имоти на стойност близо 10 млрд. долара, сочат резултатите от изследване на Sovereign Investment Lab към Университета "Бочони" в Милано. Сделките с имоти представляват 21% от всички инвестиции на суверенни фондове за миналата година, което е най-високият процент, регистриран досега.

Доходността от 10-годишните държавни ценни книжа, която през миналата година беше средно 1,79%, ще се увеличи до около 2,25% през тази година, според средната прогноза на 77 стратези, анкетирани от Bloomberg. Това ниво ще е под средното за период от пет години (2,9%) и се сравнява с нетна доходност от първокласните офис имоти от 4,6% в Ню Йорк, 4% в Уест Енд в Лондон и 3,75% в Цюрих, според данни на Credit Suisse Global Real Estate Research от декември миналата година.

Инвестициите в бизнес имоти в Европа ще нараснат до около 190 млрд. долара годишно през следващите 2 години в сравнение със 160 млрд. долара през 2012 г., най-вече благодарение на суверенните фондове, прогнозира Патрик Томсън от JPMorgan Asset Management в Лондон. Стойността на сделките с имоти, в които участват държавни фондове, е нараснала с 36% през 2012 г. на годишна база, отбелязва той.

Суверенните фондове предпочитат имоти в големите градове на Европа и САЩ. Фокусът им е върху най-стабилните и доходоносни райони. Лондон продължава да е популярна дестинация, привличайки инвеститори в офиси от Китай, Малайзия и Азербайджан. В същото време инвеститорите насочват поглед и към Париж и водещите градове в Германия.

Суверенните фондове, които обикновено предпочитат пазари, позволяващи им бързо влизане и излизане, могат да се насочат и към други градове поради липсата на финансиране, която предизвиква недостиг на нови завършени сгради на пазари като Лондон, отбелязва Робърт Стасен, директор на звеното за изследване на капиталовите пазари в компанията Jones Lang LaSalle в Лондон.

"Те не са фокусирани специално върху Европа - целта им е глобален портфейл, от който Европа е част. Така че ако им е трудно да намират активи в Европа, те могат да започнат да ги търсят в Северна Америка и на някои азиатски пазари", коментира Лиз Трони от UBS AG в Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:43 | 09.09.22 г.
fallback