fallback

За първи път от 3 години цените на жилищата в Испания остават стабилни

Според анализатор реалните цени на имотите, при които ще се сближат очакванията на купувачите и продавачите, са на 20-25% под сегашните им равнища

19:50 | 06.02.13 г.

Цените на съществуващите жилища в Испания са останали стабилни през януари и за първи път от 3 години не регистрират месечен спад, сочат данни на специализирания сайт за недвижими имоти  Fotocasa.es и IESE Business School, цитирани от Bloomberg.

През първия месец на годината средната офертна цена на съществуващите жилища се е понижила със само 1 евро спрямо нивото й от декември до 1 890 евро за кв. м. На годишна база обаче е отчетено понижение от близо 10 на сто.

Обнадеждаващи са данните за цените на старите жилища в столицата Мадрид. През януари е регистриран месечен ръст от 0,3% на средната офертна цена до 2 965 евро. Най-голямо повишение е отчетено в Мурсия – 1% на месечна база, а най-голямо понижение  в Кантабрия (0,9%).

Строителните предприемачи в Испания от години очакват знак за възстановяването на пазара, сривът на който опустоши строителния бизнес и доведе до преструктуриране на банковия сектор в страната. Средните офертни цени на жилищата регистрираха намаления в 36 последователни месеца, като досега са изтрили около 30% спрямо достигнатите през 2007 г. пикови равнища.

Анализаторите обаче призовават за предпазливост в оценките дали е дошъл краят на кризата за пазара на имоти в Испания. “Пазарът все още е много неликвиден и не са много офертите, които се придвижват в посока към сделка при тези цени”, коментира Уго Наваро от BPA Global Funds в Мадрид.

Според него реалните цени на имотите, при които ще се сближат очакванията на купувачите и продавачите, са на 20-25% под сегашните им равнища.

Информационната агенция припомня, че правителството на Испания реши да се откаже от данъчните облекчения за сделките с нови жилища и от началото на тази година повиши ДДС върху сделките с нови жилища от 4 на 10%. Властите в страната предлагат и мерки за допълнително затягане на ипотечното кредитиране, което обаче може и да увреди пазара, предупреждават от Moody’s Investors Service.

Просрочените ипотеки обаче продължават да растат и към края на септември достигат 3,5% от общия обем на отпуснатите ипотечни заеми, сочат последните данни на испанската ипотечна асоциация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 12.09.22 г.
fallback