fallback

Цените на жилищата в САЩ с най-силен ръст от май 2006 г.

Възстановяването на пазара от кризата продължава, преценяват от консултантска компания

16:40 | 05.02.13 г. 2

Цените на жилищата в САЩ през декември са регистрирали годишен ръст за десети пореден месец и са постигнали най-сериозно повишение от повече от шест години, предаде Ройтерс, като се позова на данни на консултантската компания CoreLogic.

Индексът, изчисляван от компанията, е нараснал с 0,4% спрямо ноември и с 8,3% спрямо декември 2011 г. Годишното повишение е най-голямото от май 2006 г. насам, посочват от компанията.

Като се изключат продажбите на проблемни имоти, цените на жилищата в Щатите са се повишили със 7,5% на годишна база и с 0,9% на месечна, сочат още данните.

„Навлизаме в 2013 г. с възстановяващи се цени на имотите“, коментира Ананд Налатамби, президент и главен изпълнителен директор на CoreLogic. "В 46 щата е регистрирана възходяща тенденция при цените на жилищата. Това подсказва, че възстановяването на пазара продължава“, допълни той.

Задълбочават се обаче разликите в темповете на възстановяване, регистрирани в отделните щати. В Аризона например е отчетено годишно повишение на цените на жилищата от над 20 на сто, в Невада – над 15 на сто, Айдахо – над 14 на сто, докато в Делауеър е регистриран спад от над 3 на сто, а в Илиноис – над 2 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:22 | 08.09.22 г.
fallback