fallback

Оператор на молове и катарски суверенен фонд се борят са собственика на O2 Arena

Тази седмица се очаква наддавачите за AEG, които притежават залите О2 в Берлин и Лондон, да подадат оферти

14:33 | 04.02.13 г.

Австралийски оператор на търговски центрове, високопоставен банков служител от Лос Анджелис и катарски суверенен фонд се очаква още през тази седмица да подадат оферти на стойност от 5 до 8 млрд. долара за Anschutz Entertainment Group - собственикът на О2 Arena, съобщава вестник Financial Times.

Милиардерът и собственик на AEG Филип Аншуц обяви компанията за продажба през септември миналата година. Говори се, че цената, която иска за нея, е около 10 млрд. долара. Сред активите на AEG са "Staples Center" в Лос Анджелис, pd.rje О2 в Лондон и Берлин и дялове в спортни клубове в САЩ, включително "Los Angeles Lakers".

Според запознати с търга австралийският оператор на търговски центрове Westfield, бившият изпълнителен директор на Goldman Sachs Стивън Мнъчин, катарската Sports Investment и други компании са сред кандидатите за обекта - самостоятелно или в партньорство с други фирми. Има информация, че и богати физически лица, като фармацевтичния милиардер от Лос Анджелис Патрик Сун-Шионг и съоснователя на Oracle Лари Елисън, също проявяват интерес към AEG.

Размерът и миксът от активи, които притежава AEG, първоначално предизвикаха несигурност около броя на кандидат-купувачите, които биха могли да си позволят да направят оферта от 10 млрд. долара. Двама души, близки до кандидатите, твърдят, че офертите им са между 5 и 8 млрд. долара.

Годишната печалба на AEG преди лихви, данъци, обезценка и амортизация е около 300 млн. долара, което би могло да подкрепи заем за около 2,5-3 млрд. долара, отбелязват запознатите източници.

AEG има разрешение за строителството на нов стадион в центъра на Лос Анджелис, който се очаква да привлече клуб от Националната футболна лига. Сред другите възможни проекти на компанията са районът около О2 Arena в Берлин.

Евентуалната продажба на AEG би била най-голямата сделка в сектора от 2009 г. насам, когато Comcast купи от General Electric половината от NBC Universal.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:57 | 24.08.22 г.
fallback