fallback

Национализират банка в Холандия заради загуби на звеното за финансиране на имоти

След ABN Amro SNS Reaal е втората национализирана финансова институция в страната

12:13 | 04.02.13 г.

Холандската банкова и застрахователна компания SNS Reaal, чийто отдел за финансиране на сектора на имотите е затънал в тежки загуби, ще бъде национализирана, обяви финансовото министерство на страната, цитирано от онлайн изданието Property EU.

От ведомството поясниха, че се надяват финансовата институция да бъде спасена.

Банката не разполага с достатъчно ресурси, за да покрие загубите на отдела си за имотно финансиране, допълниха от министерството. SNS финансираше проекти за недвижими имоти както в Холандия, така и на други европейски пазари.

Преките разходи по национализацията възлизат на 3,7 млрд. евро - капиталова инжекция от 2,2 млрд. евро, отписвания за 800 млн. евро на ипотечния портфейл и 700 млн. евро, за да се изолира портфейла от недвижими имоти. Държавата ще осигури и над 6 млрд. евро под формата на заеми и гаранции.

Държавният спасителен план слага край на опитите на компанията за частен капитал CVC Capital Partners да придобие SNS. Консорциум, ръководен от CVC, искаше да налее до 1,8 млрд. евро в банката.

SNS е четвъртата по големина банкова и застрахователна компания в Холандия с общ баланс от 130 млрд. евро. Тя е втората национализирана финансова институция в страната след ABN Amro, която бе придобита от държавата в разгара на финансовата криза през 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 04.09.22 г.
fallback