fallback

Хонконг лидер в класацията за най-високи наеми на луксозни жилища

Средният наем на луксозно жилище в глобален мащаб се е повишил леко през 2012 г. като отражение на несигурността около икономическите перспективи

12:35 | 30.01.13 г.

Финансовото сърце на Азия – Хонконг, остава най-скъпата дестинация за наем на луксозно жилище заради засиленото търсене и ограниченото предлагане на пазара, съобщи CNBC.

През миналата година наемът на първокласен апартамент с 3 спални е бил средно 11 500 долара на месец. Наемните нива регистрират годишен спад от 2-3%, но спрямо средното ниво за региона (около 3 640 долара) са около 3 пъти по-високи, сочат данни на консултантската компания ECA International.

„Силното търсене и ограниченото предлагане подкрепят ръста на наемите в Хонконг от доста време“, коментира Лий Куан, регионален мениджър на ЕСА за Азия. „Въпреки това обаче отчитаме колебания в доверието към финансовия сектор в последно време, който генерира най-сериозно търсене на луксозни жилища“, допълва експертът.

На второ място в класацията е столицата на Венецуела Каракас. Пазарът на наеми в града се движи основно от разрастващата се петролна индустрия.

Ню Йорк, Москва и Токио са съответно на трета, четвърта и пета позиция в подреждането.

Средният наем на луксозно жилище в глобален мащаб се е повишил леко до 3 080 хил. долара месечно през миналата година, отчитат от компанията. Движенията отразяват несигурността около перспективите пред глобалната икономика, посочват експертите.

Осезаем спад на наемните нива през 2012 г. е регистриран в Токио – 5% на годишна база, заради намаляващото търсене от страна на международните компании.

На другия полюс са водещите китайски градове. В Пекин например наемите са се повишили с 12 на сто на годишна база.

В топ 20 на класацията преобладават азиатски градове, като Сингапур, Шанхай и Сеул заемат съответно 8-ма, 11-та и 14-та позиция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:09 | 13.09.22 г.
fallback