fallback

Настояват за мораториум върху смяната на предназначението на земи от горския фонд

МС да обмисли създаването на специализирана агенция, която да отговаря за защитените територии, предлага екоорганизация

13:40 | 29.01.13 г.

Да се прекрати промяната на предназначението на земи от горския и поземлен фонд и издаването на строителни разрешителни в зоните от Натура 2000 по Черноморието до изработването на цялостната визия за развитие на крайбрежието, поискаха от коалицията “За да остане природа в България”.

Така според екоорганизацията ще се гарантира дългосрочното опазване на крайбрежието и малкото останали диви плажове, дюни, влажни зони и крайморски степи.

От организацията настояват също така да се приемат законови промени, с които да се прекрати унищожаването на уникални природни ресурси по крайбрежието. Природозащитниците искат да отпаднат изключенията за застрояване на дюните – обекти от национално значение и техническа инфраструктура, която да минава под тях, които са заложени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и в Закона за устройството на територията (ЗУТ).

Екоорганизацията настоява също така да се даде възможност за граждански контрол на строителството, като се съобрази българското законодателство с разпоредбите на подписаната от България Орхуска конвенция, която предвижда, че граждани могат да обжалват градоустройствени планове, планове за застрояване и строителни разрешителни.

Природозащитниците настояват още да се прекратят всички процедури за придобиване на държавни имоти в защитени зони от мрежата Натура 2000 по реда на законите за горите и за земеделските земи. Държавните и общински гори и земи в защитените зони да станат публична собственост по подобие на държавните и общински гори и земи в защитените територии, предлагат от организацията.

Коалицията припомня, че все още не са издадени заповедите за обявяване на 19-те защитени зони по местообитанията в района на Черно море и искат това да бъде направено в най-скоро време, като в самите заповеди се включи забрана на новото застрояване в ивицата с широчина 2 км от границата на морския бряг или на морските плажове, а изключение са прави само за обществена инфраструктура.

На дневен ред остава и предложението за създаването на национален парк “Българско Черноморие”.

Екоорганизацията настоява още да се пристъпи към развалянето на всички сделки с държавни имоти, сключени след 1 януари 2008 г., в които попадат дюни, както и своевременното отразяване на дюните по крайбрежието в кадастралните карти.

Природозащитната организация препоръчва също така Министерският съвет да прецени възможността за създаване на специализирана, независима, държавна агенция за защита на природата и за опазването на горите, отговаряща за контрола върху защитените територии, зони и гори, която да изпълнява и всички отговорности по разпореждане с държавните имоти в тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:00 | 08.09.22 г.
fallback