fallback

Мащабната помощ за пострадалите от Санди най-накрая получи финално одобрение

Сенатът гласува със закъснение законопроекта, с който се отпускат 50,5 млрд. долара за щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът

09:11 | 29.01.13 г.

Американският Сенат най-накрая одобри дългоотлаганата мащабна помощ за пострадалите от урагана Санди. Сенаторите приеха законопроекта, с който се разрешава отпускането на 50,5 млрд. долара за засегнатите щати, предаде Ройтерс.

Същият законопроект мина в Камарата на представителите преди две седмици. Предстои той да бъде подписан от президента на САЩ Барак Обама.

С одобрената по-рано помощ общо за пострадалите от урагана досега са отпуснати малко над 60 млрд. долара. Щатите Ню Йорк, Ню Джърси и Кънектикът обаче поискаха 82 млрд. долара за възстановяването след урагана.

Очаквано републиканците не подкрепиха отпускането на бюджетни средства за възстановяването след стихията. Това забави и гласуването на законопроекта, което беше отлагано на няколко пъти заради споровете между законодателите дали държавата трябва да отдели тези средства в момент на тежки бюджетни преговори.

От три месеца пострадалите от урагана чакат федералното правителство да увеличи размера на помощта, за да им помогне да възстановят нормалния си живот. В пакета са предвидени 10 млрд. долара за ремонт на обществената пътна инфраструктура, 5,3 млрд. долара за фонд “Бедствия” на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации, както и над 16 млрд. долара, които ще бъдат разпределени като безвъзмездна помощ за пострадалите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:18 | 12.09.22 г.
fallback