fallback

Глобалните годишни инвестиции в бизнес имоти ще се удвоят до 2030 г.

Експерти очакват да се увеличи капиталът, насочен към инвестиции в бизнес имоти

12:10 | 28.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Преките инвестиции в бизнес имоти ще се удвоят до 1 трлн. долара (744 млрд. евро) годишно до 2030 г., се посочва в доклад на консултантската компания Jones Lang LaSalle (JLL), цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

Към края на 2012 г. глобалните инвестиции в имоти възлизат на около 450 млрд. долара, показват данни на компанията.

Инвеститорите откликват позитивно на променящата се икономическа ситуация, като влагат повече капитал в имоти, особено инвеститорите от Азия, посочват експертите.

„Амбициите за растеж на капитала, които продиктуваха много инвестиционни решения преди кризата, сега отстъпват на желанието за сигурни приходи в условията на среда с ниски лихви“, пише в доклада, представен по време на икономическия форум в Давос.

„Въпреки че стойностите на недвижимите имоти не демонстрираха имунитет към финансовите сътресения през последните години, имотите все пак се очертават като предпочитан клас активи за много инвеститори“, коментира Колин Дайър, президент и главен изпълнителен директор на JLL.

В доклада на компанията се посочва, че след кризата Азиатско-тихоокеанският регион е задминал много други региони, що се отнася до инвестиционната активност. През 2012 г. преките инвестиции в бизнес имоти в региона са достигнали 77% от пиковите равнища, регистрирани през 2007 г.

В Северна и Южна Америка обемът на инвестициите в бизнес имоти през миналата година е бил около 62% от пиковите равнища отпреди кризата, а в Европа – 46%, сочат още данните на консултантите.

Очаква се и нарастване на капитала, насочен към инвестиции в бизнес имоти. Само 30-те най-големи държавни инвестиционни фондове се очаква тази година да вложат 50 млрд. евро повече капитал в сравнение с инвестициите, които същите фондове направиха през 2012 г.

Инвеститорите обаче се насочват основно към първокласните активи, запасите от които са твърде ограничени, предупреждават експертите. Интересът е насочен главно към офис сгради и търговски комплекси във водещите градове.

Заради засилената конкуренция на пазара цените на тези активи на места дори са задминали предкризисните нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
fallback