fallback

Зародиха се съмнения за достоверността на данните за цените на имотите в Ирландия

Индексът, изчисляван от ирландската статистическа служба, е непредставителен за пазара, според икономист

13:14 | 24.01.13 г.

Според експерта обявените от националната статистика спадове на цените за значително по-ниски, отколкото се отчитат от бранша. Снимка: Ройтерс

Водещ икономист изрази съмнение в достоверността на статистиката за цените на жилищата, публикувана от ирландската Централна статистическа служба, пише вестник Irish Examiner.

По думите му спадът на цените на жилищата е много по-голям от изнасяните данни.

Според главния икономист на Davy Конъл Маккойл пускането на национален регистър на цените на имотите ще докаже, че индексът на статистическата служба е все по-непредставителен що се отнася до реалните условия на пазара.

Последните стойности на индекса показват, че след повишението от 1,1% през ноември през декември цените на жилищата в Ирландия са се понижили с 0,5%. За цялата минала година те са намалели с 4,5% в сравнение 16,7% през 2011 г.

В Дъблин цените на жилищните имоти са се понижили с 1,3% през декември и с 2,5% на годишна база. В останалата част на страната цените са останали без промяна през последния месец на миналата година в сравнение със спад от 1,1% през декември 2011 г.

Според статистическата служба жилищните цени в Дъблин в момента са с 56% по-ниски от пиковите нива, отчетени през февруари 2007г., а в останалата част на страната спадът е с 47%.

Макколи твърди, че статистическите данни за общо понижение от 50-56% в Дъблин и 45% в останалата част на Ирландия спрямо пиковите равнища на цените "не изглеждат достоверни", тъй като повечето играчи на пазара на имоти говорят за спадове от поне 60%.

Експертът е на мнение, че в момента жилищата в Ирландия са подценени в средносрочен и дългосрочен план. Според него на места в страната дори липсва предлагане, въпреки тревожните данни за високото ниво на неусвоеност на жилищата.

Макколи твърди, че начинът, по който банките ще подходят към проблемните ипотеки през 2013 г., ще е от ключово значение за нивата на сделките и цените на имотите.

Главният икономист на NCB Stockbrokers Филип О'Съливан е оптимист за пазара и посочва, че след четири поредни години на двуцифрен спад на цените последните данни на статистиката показват, че темпото на понижение е започнало да се забавя през 2012 г. Освен това има и сериозно увеличение на обема на сделките през първите 11 месеца на миналата година (с 31% на годишна база за Ирландия като цяло и с 44% за Дъблин).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 04.09.22 г.
fallback