fallback

Рестрикциите на пазара на имоти в Хонконг поразяват неочаквани жертви

Семейства, установили се в мегаполиса, се затрудняват при покупката на по-голямо жилище

13:59 | 22.01.13 г.

Крис Лейн и съпругата му Карън, които живеят в Хонконг, планират второ дете, но местната жилищна политика спъва осъществяването на намеренията им, пише CNBC.

През октомври миналата година правителството наложи 15% данък върху покупката на жилища от хора, които не са постоянни жители на града. Лейн, който е от Калифорния, и Карън, която има корени в Хонконг и Сингапур, са прекарали последните няколко години в Япония и са продали имот там, преди да се завърнат в Хонконг, където законите изискват да си живял в продължение на седем поредни години, за да можеш да получиш постоянно, а не временно жителство.

Двойката притежава апартамент с площ от 102 кв. м. в Куори Бей, но новите данъци на практика не им позволяват да закупят по-голямо жилище.

Хонконг въведе и поредица от ограничения за ипотеките, като последното е от септември 2011 г. и изисква всички купувачи, независимо дали са местни, или чуждестранни лица, да направят първоначална вноска от поне 50% за жилища на стойност над 1,3 млн. щатски долара. Правителството увеличи и данъка върху бързите препродажби на имоти до 20% от цената на жилището, ако то бъде продадено до шест месеца след първоначалната му покупка.

Новите правила в Хонконг оказаха известно влияние върху пазара - сделките през миналата година са паднали с 29% спрямо 2010 г., когато бяха въведени ограниченията. Въпреки че се смята, че до голяма степен те са насочени срещу китайските купувачи, явно и други попадат под ударите им.

Професионалните инвеститори също са засегнати, тъй като всеки корпоративен купувач трябва да плати данък от 15% върху сделка с имот.

Между октомври и ноември миналата година покупките на жилищни имоти са намалели с 19%, оказвайки сериозен натиск върху агентите, тъй като хората, които не са от Хонконг, на практика са напуснали пазара.

Докато повечето купувачи изглежда не могат да се включат на пазара поради вискоте цени, китайците вероятно няма да бъдат засегнати толкова силно, твърдят анализатори. Причината е, че често те плащат в брой и не се нуждаят от ипотеки.

И все пак, 15-процентният данък в Хонконг може да ги накара да се замислят за покупка на имот в други азиатски градове или в САЩ. Сингапур въведе подобни рестрикции и загуби преимуществата си спрямо Хонконг за китайските инвестиции.

Въпреки това експерти са на мнение, че при малкото опции за инвестиции в родината и още по-строгите ограничения за покупка на жилище, китайците от континента ще продължат да са привлечени от Хонконг. Те предпочитат нови апартаменти и заедно с вторичния пазар на тях се падат 16% от стойността на продажбите през третото тримесечие на миналата година, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Centaline.

При новите луксозни жилища делът им е още по-голям - 51%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:55 | 05.09.22 г.
fallback