fallback

Цените на новите жилища в Китай продължават да се покачват

Експерти очакват още мерки за затягане на жилищния пазар

13:34 | 18.01.13 г.

Цените на новите жилища в Китай през декември са нараснали в най-много градове от 20 месеца, възобновявайки опасенията от нови държавни мерки за затягане на пазара, предаде Bloomberg.

Покачване е регистрирано в 54 от 70-те града, следени от правителството, в сравнение с 53 града през ноември. Държавната статистика отчита спад на цените в 8 града.

Южното бизнес средище Гуанджоу е лидер в класацията на градовете с най-голямо повишение на цените на имотите през декември - с 1,2% спрямо ноември. В Пекин и Шанхай ръстът е съответно от 0,8% и 0,6%.

Според отделни данни, публикувани от правителството, продажбите на жилища в Китай са се увеличили с 11% през миналата година спрямо 2011 г. до 5,4 трлн. юана (869 млрд. долара). Инвестициите в жилища, офис сгради, молове и други имоти са нараснали със 16% до 7,2 трлн. юана.

Според главния икономист на UBS AG в Китай Уан Тао, ако цените продължат да нарастват и ускорят темпото си на покачване през следващите няколко месеца, има опасност правителството да се разтревожи и отново да започне да затяга пазара.

Експертът отбелязва обаче, че все още е рано да се кажи дали е налице прегряване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
fallback