fallback

Германия ще е най-предпочитана от инвеститорите в имоти през годината

Експерти очакват ръст на трансграничните сделки и отлив на инвеститори от вътрешните пазари

09:22 | 17.01.13 г. 1

Германия ще продължи да е най-предпочитаната дестинация за инвестиции в имоти и през тази година, сочат резултатите от изследване на консултантската компания Ernst & Young Real Estatе, цитирано от онлайн изданието Property Investor Europe.

Швеция, Турция, Полша, Швейцария и Великобритания са сред останалите популярни места за инвестиции на Стария континент през тази година. Най-лоши са изгледите за Испания и Италия, като само около 30% от европейските инвеститори виждат възможности в тези държави.

"Като цяло ще сме свидетели на повече трансгранични сделки и още по-сериозен отлив на инвеститори от вътрешните пазари ", отбелязва партньорът в E&Y RE Кристиян Шулц-Вълков.

Кризата в еврозоната и страховете от инфлация продължават да карат инвеститорите да се насочват към имотите. В същото време затегнатото финансиране ще продължи да действа като ограничителен фактор и ще предотврати появата на балон на цените дори и на активни пазари като Германия.

Компанията прогнозира, че обемът на сделките в страната ще достигне между 32 и 36 млрд. евро тази година. Застрахователите и пенсионните фондове ще засилят активността си при отпускането на кредити за имоти, очакват още експертите.

Инвеститорите ще останат съсредоточени върху жилищните имоти, особено в Берлин.

Три четвърти от инвеститорите очакват цените на първокласните активи да се покачат, а на второстепенните жилища - да останат стабилни.

Най-активни в продажбите се очаква да бъдат фондовете от отворен тип, международните фондове, опортюнистичните фондове, фондовете от затворен тип и банките.

Сред най-активните купувачи на имоти се очаква да бъдат компаниите за управление на семейни финанси, следвани от застрахователите и пенсионните фондове, международните фондове и публичните компании за имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:09 | 09.09.22 г.
fallback