fallback

Политическият натиск в периферията на еврозоната ще влоши ипотечните пазари

От рейтинговата агенция Fitch предупреждават за мрачни перспективи пред пазарите в Гърция, Ирландия и Испания

16:49 | 15.01.13 г.

Политическият натиск допълнително ще засили икономическите проблеми на някои от изпадналите в криза държави еврозоната и ще влоши ипотечните пазари, предупреждават експерти от рейтинговата агенция Fitch, цитирани от онлайн изданието Property Investor Magazine.

Изгледите за Гърция, Ирландия и Испания, които вече преживяха остри корекции на цените на жилищата и сривове при ипотеките, са мрачни, посочват от агенцията.

Продължаващият ръст на просрочията по жилищните ипотеки в Ирландия се дължи до известна степен на предстоящото въвеждане на нови държавни политики по отношение на опрощаването на задълженията. Кредиторите пък не са склонни да предприемат сериозни принудителни изземания на имоти.

Според Fitch временното прекратяване на принудителните продажби на имоти, които струват по-малко от 300 хил. евро в Гърция през 2010 г., е оказало сериозно въздействие върху поведението на кредитополучателите. Това прекратяване дойде в съчетание с остро свиване на икономиката и ръст на безработицата, което удвои дела на просрочените вноски по ипотеки.

Временното преустановяване на принудителните изземания на имоти в Испания за период от две години за някои кредитополучатели също заслужава завишено внимание, отбелязват от Fitch.

"Въпреки че обсегът на указа изглежда ограничен, очакваме само сравнително малък дял от кредиторите да могат да се възползват от него - той създава опасения, че в бъдеще могат да бъдат въведени още ограничения за подобни действия или мерки за опрощаване на задължения, което ще подкопае готовността на хората да погасяват вноските си," посочват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:37 | 26.08.22 г.
fallback