fallback

Цените на жилищата в САЩ с най-сериозен ръст от началото на имотния срив

Експерти очакват тази година цените да се повишат с още 6 на сто

14:34 | 15.01.13 г.

Индексът на CoreLogic за цените на жилищата в САЩ е нараснал със 7,5% през 2012 г., което е най-сериозното му повишение от 2006 г. насам, сочат данни на компанията, цитирани от онлайн изданието World Property Channel.

За 2013 г. CoreLogic очаква цените на жилищата в страната да се покачат с 6% поради по-силната достъпност, стабилното търсене, както и по-малките запаси от непродадени жилища.

Според компанията жилищният сектор е отбелязал впечатляващо възстановяване през миналата година. Общите продажби на жилища са нараснали с 6% до 4,2 млн. бр. в сравнение с 3,9 млн. през 2011 г. Това е първото увеличение от 2005 г. насам.

Продажбите на непроблемни жилища са се увеличили с 11% до 3,2 млн. бр., а сделките с нови жилища са нараснали с 3% до близо 300 хил.

Продажбите на жилища, собственост на банки и други кредитни институции, са намалели с над 20% до 600 хил. бр., което е третата поредна година на понижение. Късите продажби са се увеличили с 23% до 370 хил. бр. - най-високото ниво от началото на кризата в имотния сектор.

Експертите прогнозират, че през тази година нарастващите цени на жилищата в САЩ ще продължат да освобождават натрупаните запаси, тъй като кредитополучателите с недостатъчен собствен капитал вече могат да се включат на пазара, а опортюнистичните продавачи започват да пускат имоти на пазара.

В същото време ще се запази и географското разнообразие при ръста на цените, отбелязват от компанията.

Въпреки тези положителни тенденции и изгледи за предстоящата година, ще продължи несигурността около въздействието на затегнатите изисквания за отпускане на ипотеки, отбелязват от CoreLogic.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 27.08.22 г.
fallback