fallback

Алармират за опасност от забавяне на чуждите инвестиции в имоти в Турция

Новата данъчна система за облагане на недвижимостите обърква и затруднява чужденците, предупреждават експерти

12:58 | 14.01.13 г.

Сложният характер на новата система за данъчно облагане на имотите в Турция може да не бъде посрещната радушно от чуждестранните купувачи, твърдят експерти от бранша, цитирани от Hurriyet Daily News.

Новият закон за ДДС, който ще засегне най-вече луксозните жилища, би могъл да отблъсне купувачите на имоти, тъй като ще има сериозно отражение върху цените, предупреждават специалистите.

От въвеждането на закона, премахващ условието за реципрочост и облекчаващ ограниченията за продажба на земя и имоти на чуждестранни граждани и фирми през май миналата година, секторът бележи ръст на сделките с имоти с чуждестранно участие. Само през май обемът на инвестициите в имоти е достигнал 1,1 млрд. долара, което е значително над регистрираното за цялата 2011 г.

Близо 112 300 чужденци са закупили 90 хил. имоти с обща площ от 24,1 млн. кв. м в десет от водещите градове на Турция, като водещата провинция е Анталия с продажби на 34 078 имота, според официални данни, публикувани през декември миналата година.

Новият данък обаче ще постави секторът в Турция в неизгодна позиция спрямо глобалните конкуренти на страната, коментира главният изпълнителен директор на Sinpas REIT Йомер Фарук Челик.

Освен от по-високите цени, инвеститорите в имоти могат да бъдат отблъснати и от структурата на новата данъчна система система, допълва Гюрлер Юнлю, президент на Real Estate Strategy Platform.

Предвижда се размерът на данъците да се определя от министерския съвет на страната по шест основни критерия - размер в кв. м., стойност, статут на луксозно жилище, година на въвеждане в експлоатация, квартал и статут на града (водещ или не), което затруднява чужденците в избора им на дестинация.

В момента играчите от бранша регистрират краткосрочно покачване на продажбите, тъй като новите регулации са в сила за жилища, въведени в експлоатация от 2013 г. насам, отбелязва изданието.

Асоциацията на компаниите за инвестиции в имоти (GYODER) понижи прогнозата си за растеж през 2013 г. за строителния сектор на 1-2% поради по-високия ДДС, като заяви също, че пет фирми могат да отложат плановете си за първично публично предлагане поради вероятността към сметките на строителите да се добави допълнителна данъчна тежест.

Дори и регулацията да не повлияе на продажбите, тя ще се отрази на инвестициите в нови проекти, отбеляза пред Ройтерс председателят на борда на директорите на GYODER Ишик Гьокая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:53 | 07.09.22 г.
fallback