fallback

Кои са най-скъпите пазари на офиси в света?

Хонконг уверено държи първенството

16:08 | 11.01.13 г. 1

Господството на страните от Азиатско-тихоокеанския регион в топ 10 на най-скъпите бизнес локации в света продължава, начело с центъра на Хонконг - най-скъпият офис пазар в света за поредна година, съобщават от консултантската компания CBRE.

В първата десетка попадат още 5 пазара от региона, посочват от компанията, цитирани от онлайн изданието europe-re.com.

Общите разходи за наем на офис в центъра на Хонконг възлизат на 2 650 долара/кв. м годишно. Те са по-високи от тези в Уест Енд в Лондон, където нивото им е 2 358 долара/кв. м.

На трето място е Марунучи Отемачи в Токио, следван от централния бизнес квартал в Пекин и този в Делхи.

Останалите азиатско-тихоокеански пазари в топ 10 са Финансовата улица в Пекин (на 6-о място) и Коулун в Хонконг на 7-о място.

Въпреки тежките икономически условия през последната година, разходите за наем на офиси са нараснали средно с 2,1% в световен мащаб, като най-сериозен е ръстът в Северна и Южна Америка (с 5,2% на годишна база) и в Азиатско-тихоокеанския регион (с 2,6%).

Районът на Европа, Близкия изток и Африка продължава да страда от рецесията на  Стария континент, като там разходите за наем на първокласни офиси са намалели с 0,4%.

Общо повишение е отчетено на 74 пазара, понижение - на 37, а на 22 няма промяна.

CBRE следи разходите за наем на първокласни офиси на 133 пазара по света. От 50-те най-скъпи пазари 19 са в Европа, Близкия изток и Африка, 18 са в Азиатско-тихоокеанския регион, а 13 са в Северна и Южна Америка.

Според документа най-голямото годишно повишение на наемите на първокласни офиси е в центъра на Сан Франциско - с 36,4% на годишна база, благодарение на бързо набиращия скорост технологичен сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 11.09.22 г.
fallback