fallback

Очертават се още две трудни години за пазара на офиси в Европа

Заради проблемите в еврозоната се засилват тенденциите за поляризация на водещите и второстепенните пазари

12:30 | 10.01.13 г.

На европейския пазар на офиси предстоят поредните 24 нестабилни месеци, прогнозират брокерите от компанията за недвижими имоти Cushman & Wakefield, цитирани от онлайн изданието Property Investor Europe.

Докато на някои пазари като Лондон и Истанбул се наблюдава силен ръст на наемите, на други по-слаби и второстепенни второстепенни локации е налице спад. В най-добрия случай през 2013 г. и 2014 г. пазарът като цяло ще отбележи изключително слаб растеж.

Проблемите в еврозоната остават основен фактор за напрежението на пазара на офиси в Европа, посочват експертите.

„Факт е, че средният ръст на БВП е по-слаб от този в САЩ и Азия, както и че банковото финансиране е слабо и ограничено единствено до нови проекти със значителен дял на предварителните договори за наем. В резултат на това общите нива на неусвоените площи би следвало да се понижат, а строителството ще остане бавно", посочва се в доклада на компанията.

На няколко пазара като Милано, Варшава и Мадрид броят на завършените строежи през 2012 бе по-нисък спрямо 2011 г., така че липсата на качествени нови офис площи ще подпомогне засилването на наемните нива, очакват брокерите. Там наемателите ще се конкурират за първокласни пространства за сметка на второстепенните локации.

"Лондон ще е начело, следван от ключовите западни градове като Франкфурт, Мюнхен, Люксембург и Дъблин, както и Истанбул и Москва на изток", посочва Дейвид Хъчингс от Cushman & Wakefield.

Прогнозите са наемите на първокласните офиси в Лондон да се увеличат с 18% през следващите две години до 124 паунда/кв. м. В Истанбул очакванията са ръстът да е с около 7% до 47 евро/кв. м.

В Мадрид, Барселона, Милано и Лисабон наемите вероятно ще паднат през 2013 г., преди да се стабилизират през 2014 г.

Смесената картина в Европа е отражение на тази в Северна и Южна Америка. В САЩ едва ли ще настъпи пълно икономическо възстановяване преди 2014 г., а Канада ще продължи да отчита силни резултати. Мексико и Бразилия също се представят добре.

Що се отнася до Азиатско-тихоокеанския регион, въпреки опасенията около забавящите се икономики в региона, силният растеж на пазарите там ще се запази, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:20 | 10.09.22 г.
fallback