fallback

Жилищните пазари в периферията на еврозоната са изправени пред значителни рискове

Ипотечното кредитиране ще остане слабо, а цените на имотите в затруднените държави ще продължат да спадат, прогнозират от Fitch

10:12 | 09.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

За значителни рискове пред пазарите на имоти в периферните държави от еврозоната предупреждава рейтинговата агенция Fitch в новия си доклад за глобалния жилищен пазар, предаде Ройтерс. 

Експерти от агенцията очакват ипотечното кредитиране в Испания, Португалия, Гърция, Ирландия и Италия да остане слабо, цените на жилищата да продължат да се понижават, така както и доходите и доверието на потребителите.

Най-сериозен спад на цените се очаква да има в Ирландия – 20% за цялата година, посочва се в доклада. Очакванията са, че цените на жилищата в Испания и Гърция ще изтрият още по 15 на сто, а в Португалия и Италия – по 13 процента.

Оценките на агенцията са направени според консервативен сценарий, при който са отразени различните рискове от влошаването на пазара. В доклада обаче се посочва, че е възможно стабилизиране на ценовите равнища, особено в Ирландия, където може да започне и процес на възстановяване.

По-слаби ценови корекции в рамките на 10% се очакват на пазарите във Великобритания, Холандия, Франция и Белгия, посочват от Fitch.

По-стабилни са перспективите за водещите пазари, каквито са Германия и Австралия. За САЩ се очаква най-сетне през настоящата година жилищният пазар да премине във фаза на плавен растеж.

Германският жилищен пазар е с най-стабилни основи и ще се радва на продължаващ ценови растеж, посочва се в доклада.

Достъпността на жилищата като цяло се подобрява предвид ценовите корекции и ниските лихви по ипотеките. Подобряват се и възможностите на кредитополучателите да обслужват ипотеките си, дори и в държавите, които пострадаха изключително тежко от срива в сектора на имотите.

Все по-достъпни стават и ипотеките за купувачите на първо жилище, но въпреки това се очаква ипотечното кредитиране да остане слабо заради по-високите изисквания към кредитополучателите, които банките възприеха в последните години, отчитат от рейтинговата агенция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
fallback