fallback

Раздвижва се пазарът на "лоши" еднофамилни жилища в САЩ

Инвеститорите, които купуваха подценени имоти "на едро", вече започват да ги изкарват на пазара

14:14 | 07.01.13 г.

Бизнесът с инвестиции в портфейли от „лоши“ еднофамилни жилища в САЩ вече е във фазата, в която играчите започват да продават, пише Wall Street Journal.

Например MACK Cos. - компания за управление на имоти от Чикаго, която купува, ремонтира и отдава под наем еднофамилни жилища от 1997 г., неотдавна продаде портфейл от 196 жилища в предградията на юг от Чикаго на American Residential Properties - компания от Аризона, която започна да трупа запаси от имоти преди три години и в момента вече държи около 2 хил. жилища в седем щата. Цената на сделката е 28 млн. долара.

Еднофамилните жилища под наем в САЩ приключиха 2012 г. като един от най-търсените активи на пазара на фона на опитите на все повече инвеститори да се възползват от възстановяването на жилищния сектор.

Цените на жилищата през миналата година тръгнаха нагоре заради нарастващото търсене и големия спад на предлагането. Инвеститорите допринесоха за тази тенденция, като разграбваха домове и не ги пускаха на пазара.

До момента продажбите "на едро" се ограничаваха до малки сделки за по 10-20 имота, като продажбите на жилища с наематели в тях бяха още по-голяма рядкост.

През февруари държавната компания за ипотечно финансиране Fannie Mae пусна на пазара общо осем пула от по 2 400 имота, като повечето от тях в момента се отдават под наем.Вместо да ги продаде напълно обаче, агенцията сключи споразумения за три джойнт венчъра, като по този начин на практика продаде миноритарни дялове в седем от пуловете.

При еднофамилните жилища, отдавани под наем, отдавна преобладават т. нар. "инвеститори-родители". През последните 18 месеца обаче големи инвеститори започнаха да придобиват хиляди жилища и да строят инфраструктура, необходима за управлението на разпръснатите имоти под наем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:47 | 20.08.22 г.
fallback