fallback

Wall Street залага на подобрение на жилищния сектор

Акциите на публичните компании в сферата на жилищния пазар продължават да поскъпват

17:08 | 04.01.13 г.

Акциите на компаниите от жилищния сектор в САЩ поскъпнаха рязко заради добрите  новини, които дадоха повод да се очаква стабилизиране на пазара през годината, предаде MSN Money. 

Повишението изненада някои инвеститори, които се готвеха за спад на акциите на компаниите, свързани с жилищния сектор.

Индексът, който измерва представянето на публичните компании за жилищно строителство, строителни материали и свързани с тях дейности, е нараснал с 66,4% през миналата година и вече е с 218% над най-ниското му ниво, отчетено през март 2009 г.

Според последните прогнози строителството на еднофамилни жилища ще достигне 132 млрд. долара тази година, което е с 19% над нивата от 2012 г., а при строителството на многофамилни сгради повишението ще е с 43%.

Трябва да се признае обаче, че нивата все още представляват едва 30% от 468-те млрд. долара, инвестирани в еднофамилни и многофамилни жилища при пика на пазара през 2006 г. Това обаче е първото реално покачване на инвестициите от 2007 г., когато започна сривът на жилищния пазар в Щатите.

Другата добра новина дойде от компанията CoreLogic, която следи и анализира тенденциите при недвижимите имоти. Компанията обяви, че сенчестите запаси от жилища са намалели с 12,3% спрямо предходната година.

С главния изпълнителен директор на CoreLogic сенчестите запаси представляват "малка непосредствена заплаха" от внезапен наплив на много имоти на пазара.

Ако не настъпят сериозни икономически сътресения, изглежда жилищният пазар в САЩ ще продължи да се представя силно през 2013 г. Но само "ако".

Една от въпросителните поне в крактосрочен план е дали очакваната битка за повишаване на лимита за държавния дълг и намаляването на публичните разходи ще бъде толкова ожесточена, колкото се очертава. Ако това е така, то тя би могла да забави икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:07 | 18.08.22 г.
fallback