fallback

Цените на жилищата във Великобритания за се понижили с 1% през 2012 г.

Поляризацията на пазара на имоти в северната и южната част на Острова се е задълбочила, според Nationwide

15:57 | 04.01.13 г.

Цените на жилищата във Великобритания са се понижили с 1% през 2012 г., след като през предходната 2011 г. се повишиха с 1%, сочат данни на строителната асоциация Nationwide, цитирани от вестник Telegraph.

Средната цена на имот на Острова към края на миналата година е била 162 262 паунда след понижението с 0,1% на месечна база, отчетено през декември.

От компанията прогнозират, че пазарът на имоти ще продължи да се представя слабо и през тази година на фона на трудните икономически условия, като цените ще са на подобни или малко по-ниски нива.

Най-силно е поскъпването на жилищата в Лондон, където през 2012 г. цените са нараснали с 0,7% на годишна база. Единственият друг регион с леко покачване е югозападната част на страната, където е отчетено повишение от 0,2%.

Във всички останали региони е отчетен спад на цените, посочват от компанията.

От Nationwide твърдят, че поляризацията на пазара на имоти в северната и южната част на Острова се е задълбочила. Според асоциацията цената на жилище на юг обикновено е с около 95 хил. паунда по-висока от тази на север, което е нов рекорд и повишение с 2% спрямо 2011 г.

Анализи на други компании правят смесени прогнози за 2013 г., като от Hometrack са на мнение, че цените ще се понижат с около 1%. Halifax предвиждат цените да останат без промяна, а от Rightmove вярват, че недостигът на жилища на пазара ще доведе до покачване на офертните цени с около 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:31 | 12.09.22 г.
fallback