fallback

Търсенето на имоти в Турция се засилва

Експерти определят турския пазар на недвижими имоти като зрял и стабилен

15:18 | 03.01.13 г.

Отварянето на турския пазар на имоти за нови купувачи помага за засилване на търсенето, твърде експертът Билфер Бюдак Рош, цитиран от онлайн изданието Property Showrooms.

Според него откакто страната предостави достъп на купувачи от нови страни като Близкия изток и Русия, имотите са обект на много по-сериозна инвестиционна активност.

Премахването на правилото за реципрочност засили търсенето в някои от ключовите курорти в страната, като привлече погледите на много инвеститори.

Резултатите от изследване на местната асоциация на компаниите за инвестиции в недвижими имоти GYODER показва, че през 2012 г. цените на новите жилища в Турция са нараснали с малко над 12% на фона на общата тенденция на понижение на цените в Европа.

От Aberdeen Asset Management също определят пазара в страната като "зрял и стабилен". Херман Кок, който ръководи отдела за международни изследвания в компанията, посочва: "Турция бе страна с хиперинфлация и бе силно нестабилна, но тази фаза остана зад гърба й през последните десет години. От 2002 г. правителството създаде стабилна платформа за икономиката".

Този факт е видим от по-ниското ниво на държавния дълг, който се сви от 100% до 40% от брутния вътрешен продукт (БВП) и е много по-малък от този на Германия и Франция. Със стабилизирането на средата в Турция в страната навлизат все повече чуждестранни инвеститори.

Рош отбелязва: "Очаквам търсенето от страна на международни купувачи да продължи да нараства през 2013 г. По изчисления на GYODER чуждестранните инвестиции на пазара на имоти в Турция ще се увеличат от 2,5 млрд. долара до около 10 млрд. долара годишно".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 10.09.22 г.
fallback